Økokrim har igangsatt etterforskning etter et digitalt angrep rettet mot spillet Axie Infinity. Angrepet skjedde 23. mars i år.

Utbyttet fra dette angrepet er blant de aller største kryptovalutatyverier i historien, ifølge Økokrim. Totalt ble det stjålet kryptovaluta til rundt fem milliarder kroner.

Det er om lag 750 personer i Norge som hadde verdier i nettspillet Axie Infinity på tidspunktet tyveriet fant sted, ifølge Økokrim.

Økokrim tror de norske kundene har blitt frastjålet opp mot 50 millioner kroner.

Det tilsier at det i snitt er snakk om opp mot 67.000 kroner for hver norske bruker.

Hvordan beregner man disse verdiene i vanlige penger?

– Det tapet for nordmenn er mellom 30 og 50 millioner kroner, slik vi har estimert. Jeg kan ikke gå inn på hvordan vi har kommet frem til det tallet, sier førsteadvokat Marianne Bender til E24. Hun leder etterforskningen.

– Men tapet i kroner og øre som Økokrim estimerer at nordmenn har lidd i angrepet er estimert fra angrepstidspunktet, altså hva kryptovalutaen var verdt da spillet ble hacket.

Er du berørt av tyveriet, eller har du andre tips? Ta kontakt med E24s journalister her eller på Whatsapp til +4795458757.

Førstestatsadvokat Marianne Bender i Økokrim sammen med Økokrim-sjef Pål K. Lønseth. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Vil ha kontakt med norske brukere

Ettersom man ikke kan registrere seg med navn eller nasjonalitet i spillet, har ikke selskapet oversikt over hvilke nordmenn som er berørt.

Økokrim ønsker nå å komme i kontakt med flest mulig nordmenn som hadde verdier i spillet da det ble hacket. Bender sier de har kommet i kontakt med enkelte.

– Er det grunn til å tro at noen kvier seg for å komme til politiet fordi de selv er skattepliktige eller selv kanskje kriminelle?

– Det har jeg ikke noen oppfatning om. Vi ønsker jo her å komme i kontakt med de som tapte penger eller hadde verdier i dette spillet da det ble angrepet, sier Bender.

– Hva skjer videre om ingen melder seg?

– Vi får jo håpe at denne pressekonferansen nå har fått ut dette budskapet og at det faktisk vil skje, sier Bender.

Hvitvaskingsprosess

– Vi har ikke håp om å avdekke alle verdiene som er blitt frastjålet, men vi håper å ta beslag i noen av verdiene, sier Økokrim-sjef Pål K. Lønseth.

Den nordkoreanske hackergruppen Lazarus skal stå bak tyveriet, ifølge amerikanske FBI.

– FBI mener det er denne gruppen som står bak, og det har vært allment kjent at FBI også mener at penger kan benyttes til masseødeleggelsesvåpen, svarer Bender VGTV på spørsmål om FBI også har tanker om hva det er Nord-Korea skal med disse pengene.

Sjansen for å få noen på tiltalebenken i Norge er svært liten eller umulig, mener hun.

– Det vi ønsker å gjøre er å stoppe pengene. Vi ønsker å ta disse fem milliardene slik at ikke hackerne får tilgang til disse pengene, sier førstestatsadvokaten.

Økokrim og FBI skal nå samarbeide om å avsløre hvitvaskingsprosessen de mener hackerne nå har satt i gang med.

– Alle digitale angrep der kryptovaluta er involvert må kryptovalutaen hvitvaskes slik den kan gjøres om til verdier i den fysiske verden. Denne prosessen er de avhengige av å gjennomføre. Vår jobb er å gjøre den jobben så vanskelig for dem som overhodet mulig, sier førstestatsadvokat Marianne Bender.

Innbruddet i nettverket skjedde 23. mars, men ble først oppdaget tirsdag 29. mars, ifølge Ronin som driver blokkjede-nettverket som har blitt hacket.

Det er en såkalt bro, en programvare som lar folk konvertere tokens (mynter) til tokens som kan brukes på et annet nettverk, som har blitt angrepet.

Hackere tømte Ronin-broen for 173.600 Ether og 25,5 millioner USDC-mynter i to transaksjoner, som til sammen tilsvarer om lag 5 milliarder norske kroner.

Prisen på «Ron», et token brukt på Ronin-blokkjeden, falt rundt 22 prosent etter at angrepet ble avslørt.

Kryptospillet Axie Infinity ble lansert i 2018 og er utviklet av selskapet Sky Mavis. Foto: Axie Infinity

Nordmann blant gründerne

Kryptospillet Axie Infinity ble lansert våren 2018 og er utviklet av det vietnamesiske spillselskapet Sky Mavis. Nordmannen Aleksander Leonard Larsen er en av fem gründerne bak spillet, som også er driftsdirektør i Sky Mavis.

Det var 1,48 millioner aktive daglige brukere av spillet i april, en nedgang på 45 prosent fra toppen i november, ifølge Bloomberg.

Nedgangen i antall brukere var spesielt merkbar i desember, da spillet annonserte oppdateringer, og etter kryptoangrepet 23. mars.

Enkelt forklart benytter spillet en såkalt play-to-earn-modell, og gir spillere muligheten til å vinne tokens som kan veksles inn i enkelte Ethereum-baserte kryptovalutaer, ifølge Shifter.

Før man kan gå i gang, må spilleren kjøpe minst tre såkalte Axies, digitale skapninger som ikke er helt ulik de bedre kjente Pokémon, skriver avisen.

Axies’ene kan blant samles, avles, fostres, og slåss.

Axies og andre gjenstander i spillet er såkalt non-fungible tokens (NFT); unike digitale eiendeler.