— Det er ingen tvil om at dette er et voldsomt fall. Børsen har ikke falt så mye siden 2011, sier Peder Sandåker, aksjemegler hos DNB Markets i Kristiansand.

Mandag er kalt en ny «Black Monday» på verdens børser. Det har falt i USA og det har falt i Asia - og med fallende oljepriser stupte verdiene også på Oslo Børs. Det fikk også oljetunge sørlandsaksjer merke.

Må kutte

Siem Offshore, som eier Siem Amethyst, er blant de sørlandske selskapene som fikk merke det kraftige børsfallet mandag. Foto: Reidar Kollstad

Akastor, Siem Offshore, Deep Sea Supply, Sevan Drilling og Sevan Marine fikk alle en kraftig nedtur — på toppen av et fall som har vart i hele år. Det samme gjelder giganten National Oilwell Varco, som ikke er notert på Oslo Børs, men i New York.- Oljeprisen er en viktig del av dette fallet. I Norge har man store selskaper som er avhengig av høyere oljepriser for å vinne kontrakter. Det ser man ikke minst her på Sørlandet, sier Sandåker.

Store sørlandske oljelokomotiver som NOV, MHWirth og Cameron har alle varslet store oppsigelser.

— Når oljeprisen er så lav må det bli kostnadskutt hos alle selskapene. De må kutte til beinet før de kommer tilbake. Det er skummelt, sier Sandåker.

- Stort nedsalg

Aksjemegleren forklarer at mandagens børsfall vitner om et stort nedsalg.

— Det skjer litt i panikk. Noen må selge. Mange kommer i en skvis, og de med belånte posisjoner selger seg ut i frykt for at det skal bli verre, sier Sandåker.

— Er det en begrunnet frykt?

— Ja. Akkurat dette har man ikke sett tidligere. Årsaken er lav oljepris og uro i Kina. Når Kina devaluerer kommer man inn i ukjent terreng, og det skjer børsmessig farlige ting, fortsetter Sandåker.

Megleren sier det er vanskelig å gi generelle råd om hva man skal gjøre dersom man har aksjer.

— Her gir vi forskjellige råd. Har man belånte midler så kan man bli anbefalt å vekte ned. Er man langsiktig, kan dette ses på som en korreksjon. Noen er jo også veldig tydelige på at det er lurt å gå inn i markedet nå. Enkelte aksjer er veldig lavt priset. Hydro er for eksempel nesten nede i prisen fra emisjonen, sier Sandåker. Han sier at så store fall også gir muligheter.

101 milliarder borte

Etter nærmere fem timer med handel, ved 14-tiden, var det få tegn på bedring, og både hovedindeks og «All-share»-indeksen (som består av alle aksjene) hadde falt med 6,17 prosent. Oslo var dermed blant børsene som er aller hardest rammet i hele Europa.

Etter at New York-børsen åpnet 15.30 norsk tid, vendte Oslo Børs litt opp igjen, og tok igjen litt av det tapte. Dette kan tyde på at norske investorer hadde forventet et enda verre fall i USA.

Dermed endte samlet tap på Oslo Børs med 101 milliarder kroner ned 5,34 prosent for alle aksjer, ifølge Aftenposten.

Fallet kommer etter enda en sjokkdag i de asiatiske markedene.

Skyldes stort børsfall i Kina

Hovedindeksen på Shanghai-børsen stupte 8,49 prosent mandag. Sluttnoteringen på 3.209,39 er lavere enn ved nyttår. Dermed er all fremgangen i første halvår visket ut av de kraftige fallene i sommer.

Kinesiske myndigheter har de siste månedene forsøkt seg med en rekke tiltak for å demme opp under børsnedturen. Blant annet har de nylig sluppet pensjonsfondene løs på børsen, for å få opp etterspørselen etter aksjer. Så langt har investorene ikke latt seg imponere.