Nasjonalforsamlingen i Athen vedtok natt til fredag å innlede en gransking av tidligere finansminister Georgios Papaconstantinou.

Samtidig vedtok et knapt flertall av de folkevalgte å avvise at granskningen også skal omfatte tidligere statsminister Georgios Papandreou, lederen av det sosialistiske PASOK-partiet, Evangelos Venizelos, og tidligere statsminister Lucas Papademos.

Het politisk potet

Granskningen gjelder den såkalte "Lagarde-listen" (se faktaramme) som har utløst en politisk skandale i Hellas.

Opposisjonspolitikere anklager både nåværende og tidligere regjeringspolitikere for å ha unnlatt å innlede etterforskning av mulig skatteunndragelser blant grekerne med bankkonto i Sveits.

Papaconstantinou ble kastet ut av PASOK-partiet da det ble kjent at navnene til tre av hans slektninger var fjernet fra "Lagarde-listen".

Politisk spill

Dagens trepartiregjering, som ledes av den konservative partilederen Antonis Samaras, avviste kravet fra opposisjonspartiet Syriza om innlede granskning også av Venizelos.

Venizelos etterfulgte Papaconstantinou som finansminister. Han overtok også som leder av det sosialistiske PASOK-partiet etter Georgios Papandreou som var statsminister da franske myndigheter sendte "Lagarde-listen" til Athen i 2010.

PASOK er ett av partiene i Samaras-regjeringen, men Venizelos har valgt å stå utenfor regjeringen.

Venizelos fikk overlevert listen av sin forgjenger, men foretok seg ingenting.

Regjeringskrise

Et forslag om å utvide etterforskningen til også å gjelde de to tidligere statsministrene, Papandreou og Papademos, fikk bare støtte fra to ytterliggående høyrepartier.

Skandalen rundt "Lagarde-listen" har truet med å velte Samaras-regjeringen. Samaras beslutningen om å avvise granskning av Venizelos har allerede kostet koalisjonen støtte fra tre parlamentarikere.

"Syndebukk"

To representanter fra det lille regjeringspartiet Demokratisk venstre er kastet ut av partiet da de ville støtte forslaget om en granskning, mens ett medlem av PASOK-partiet i nasjonalforsamlingen har trukket seg i protest.

Papaconstantinou har avvist at han har fjernet noen navn fra ”Lagarde-listen”. Han hevder å ha blitt gjort til syndebukk i et politisk spill.