– Noe av det viktigste som kommer frem i boken, er hvor tette båndene mellom Borten Moe og Erik Haugane (adm.dir. i Det norske oljeselskap) er. Det kan virke som Borten Moe har vært viktig for selskapets suksess de siste årene. De har fått mange lisenser på sokkelen etter at han tok over, sier Elisabeth Skarsbø Moen til Aftenposten.

Hun er debattredaktør i VG og kommer onsdag med den uautoriserte biografien «Ola Borten Moe. Portrett av en pløyboy» – to dager før Senterpartiet har sitt landsmøte i Loen.

– Jeg mener olje— og energiministeren burde ha fått habiliteten sin undersøkt når det gjelder Haugane. I stedet har han selv vurdert seg habil i den relasjonen, sier Skarsbø Moen.

Trøndernettverk

Det trønderske nettverket skal, ifølge boken, bestå av sentrale Sp-folk som samferdselsminister Marit Arnstad, tidligere nestleder Lars Peder Brekk, Steinkjer-ordfører Bjørn Arild Gram og de tidligere statssekretærene Liv Monica Stubholt og Anita Utseth.

– Oljebransjen i Norge utgjør et relativt lite miljø, og det er mye samrøre. Derfor er det viktig å få frem hvordan nettverk som det rundt Borten Moe jobber, sier Skarsbø Moen. I boken skriver hun at personer i statsrådens nettverk jobber for å skaffe ham en toppjobb i Det norske oljeselskap. Hovedmannen bak kampanjen skal være næringslivslederen og den tidligere Ap-politikeren Rune Olsø. I oktober måtte han trekke seg fra stillingen som administrerende direktør i det statlige eiendomsselskapet Entra.

Informerte ikke Borten Moe

«Ifølge kilder har Olsø snakket med sentrale personer i Aker og Røkke-systemet, som er den dominerende eieren i Det norske oljeselskap, og foreslått at Moe bør tilbys en stilling som samfunnsdirektør når han går av som olje— og energiminister», heter det i boken, ifølge VG.

– Dette er gjort via uformelle kanaler, og Olsø tok kontakt like etter at det ble klart at Borten Moe ikke tok gjenvalg på Stortinget. Han har imidlertid ikke informert Borten Moe om dette, for å unngå at statsråden skulle havne i en knipe, sier Skarsbø Moen.

Jakter ny sjef

Kommunikasjonsdirektør i Aker, Atle Kigen, sier han ikke kjenner til kontakt mellom Olsø og folk i Aker-systemet.

– Dette er helt ukjent for meg, sier han.

Det norske oljeselskap jobber nå med å finne ny sjef etter at Haugane i fjor ga beskjed om at han ville trekke seg. Til denne stillingen er Borten Moe ikke aktuell, etter det Aftenposten erfarer.

– Arbeidet med å finne en etterfølger er godt i gang, og vi regner med å bli ferdige i løpet av kort tid, sier styreleder Svein Aaser.

– Tøys og oppspinn

Sjef i Det norske oljeselskap, Erik Haugane, er kritisk til det som kommer frem i boken.

– Alt jeg har sett til nå, er rent oppspinn. Skarsbø Moen koker suppe på en spiker uten å ha en spiker. Ingen tilbyr en sittende olje- og energiminister jobb i et oljeselskap, sier han.

På to år har selskapets verdi steget med 212,7 prosent. Haugane avviser at bekjentskapet til Borten Moe har gitt fordeler.

– Dette er bare tøys. Vi har ikke merket noen forskjell i antall lisenser etter at Borten Moe ble statsråd. Fortsatt er det Statoil som stikker av med det meste på norsk sokkel, trolig kjenner Jens Stoltenberg Helge Lund bedre enn jeg kjenner Borten Moe.

– Hvor nært er ditt forhold til Borten Moe?

– Vi kjenner hverandre, men vi er ikke kompiser i nærmeste vennekrets.

– Har gitt Borten Moe gode referanser

Rune Olsø ønsker ikke å kommentere saken i Aftenposten, men han sier til VG at han ikke har lansert Borten Moe til lederstillinger i Aker-systemet.

– Det jeg kan si, er at jeg har fått henvendelser om Ola Borten Moe, og jeg har gitt ham gode referanser, sier han til avisen.

Det har ikke lykkes Aftenposten å få noen kommentar fra olje- og energiministeren.

– Borten Moe gir ingen kommentarer til det som blir skrevet eller uttalt om boken før den kommer ut, sier Svein Sundsbø, politisk rådgiver i Olje- og energidepartementet.