Børsdirektør Bente A. Landsnes sier til Dagens Næringsliv at hun mener Trond Giske har blandet seg inn i styringen.

— Ja, de sier at de skal bruke de valgte organer og følge god corporate governance. Det betyr at man skal gi signaler til styret, og så er det opp til styret å ta beslutningene. Og man kan gi signaler til valgkomiteen, og utøve sin stemmemakt på generalforsamling - og ikke i lukkede rom utenfor, sier Landsnes.

- Investorer blir usikre

Hun understreker at det er Eierskapsavdelingen i departementet som er satt til å utøve og håndheve eierskapet. Det er den politiske ledelsen og ikke byråkratene i eierskapsavdelingen som har sviktet i Telenor-saken, mener børsdirektøren.

— Staten må tenke igjennom hva man tidligere har sagt: at staten har ulike roller og posisjoner, og at det politiske ikke må blandes sammen med selve eierrollen, sier Landsnes.

Hun frykter nå at investorer blir usikre og vil vegre seg mot å investere i norske selskaper der staten er storaksjonær. Foruten Telenor har staten større eierandeler i Statoil, Hydro, Yara og Cermaq.

— Jeg synes det er viktig å si ifra fordi usikkerheten som automatisk skapes, veldig raskt vil smitte over på andre selskaper hvor staten er eier, og det er ikke bra for det norske aksjemarkedet. Det innebærer en bekymring over å investere sammen med staten som eier, fordi man vil være usikker på hvordan de agerer i gitte situasjoner og om det de har skrevet i eierskapsmeldingen faktisk gjelder, sier børsdirektøren.

- Kraftfullt signal

Den mangeårige Hydro-sjefen Eivind Reiten tar bladet fra munnen og sier ifølge Dagens Næringsliv at Trond Giske mangler respekt for Telenors styrende organer. Giske «sender et usedvanlig kraftfullt signal når han skifter styreleder midt i en valgperiode», sier den tidligere Senterparti-statsråden og Telenor-styrelederen.

— At han går så langt i å skifte styreleder, er et godt eksempel på at når politikk og forretning kolliderer, er det ofte politikken som vinner. Ingen bestrider at største eier kan gi signal at han ikke har tillit til styreleder, men det er et særdeles kraftfullt signal og langt mer kraftfullt enn om det hadde skjedd ved ordinær styreomlegging, sier Reiten.

Han sier det er vanskelig å få øye på at det er hensynet til Telenors utvikling som er grunnen til at den store eieren gjør dette.

To avganger

Harald Norvik varslet tidligere denne uken at han går av som styreleder i Telenor på grunn av manglende tillit fra statsråden. Ifølge Giske var det en helhetsvurdering som ligger til grunn for at Norvik måtte gå, men mange peker på uenigheten rundt salget av TV 2 i vinter.

Telenor eier 48,2 prosent av A-pressen, som i vinter solgte sin halvdel av TV 2 til danske Egmont, som dermed ble eneeier i den norske TV-kanalen. Giske var imot salget, og Norvik gikk i etterkant ut og kritiserte Giske for å ha forsøkt å påvirke Telenor-styret i den saken.

Fredag trakk lederen for Telenors bedriftsforsamling og valgkomité, Erik Korssjøen, seg fordi han er uenig med Giske i prosessen rundt Norviks avgang.

— Årsaken til min fratredelse er at jeg er uenig med den største aksjonæren i bakgrunnen for, tidspunktet og gjennomføring av prosessen som ledet til at styrelederen fratrådte, sa Korssjøen fredag. (©NTB)