KRISTIANSAND: — Vi har ingen konkrete planer om utvidelse nå, men trengte å få ryddet opp i reguleringsbestemmelsene. Så nå blir alt klart til den dagen vi eventuelt bestemmer oss for å utvide. Vi skal i gang med å lage en ny strategiplan, og ut av den kan det komme behov. På sikt vil vi helt sikkert få behov for utvidelse, om ett til tre år kanskje, sier adm. dir. Paal Hennig-Olsen.

— Hvorvidt vi bestemmer oss for å utvide, avhenger av hvordan markedet utvikler seg. Volumet har gått ned med ca. en million liter, og var på ca. 27 million liter is i fjor. Men vi vil jo være best i Norge, sier Hennig Olsen.

Hvis byutviklingsstyret følger innstillingen til plan- og bygningssjef Venke Moe på møte 23. mai, får iskremfabrikken i Hannevika grønt lys for å utvide med 5000 kvadratmeter. Betingelsen er at Hennig-Olsen lager en vegetasjonsskjerm mot friarealet innerst i bukta hvor Statens vegvesen skal grave fram Hannevikbekken.

— Det er positivt at hjørnesteinsbedrifter kan fortsette sin drift og legge til rette for en effektivisering av produksjonslokalene, skriver plan- og bygningssjefen i saken til byutviklingsstyret.

Hennig-Olsen får også lov til å lage en liten småbåthavn til fire båter med 2,5 meter bredde som skal brukes til issalg til øyene omkring Kristiansand sommerstid. Men først skal saken ut på høring og offentlig gjennomsyn.

For dyrt

Dagens fabrikkareal er på 41.250 kvadratmeter, mens selve fabrikklokalene utgjør 16.000 kvadratmeter. Hennig-Olsen Is får nå trolig lov til å ha en samlet bebyggelse på 21.450 kvadratmeter. Plan- og bygningssjefen åpner for at maksimalt 3500 kvadratmeter av nybygget kan brukes til nytt administrasjonsbygg. Bygningene skal plasseres på dagens parkeringsområde.

Plan- og bygningssjefen er glad for at Hennig-Olsen Is med denne plasseringen unngår å bygge på en ny utfylling i sjøen, slik tidligere planer gir dem lov til. Dermed trekkes industribebyggelsen lenger inn fra sjøen enn det som ligger av muligheter i gjeldende planer, påpeker hun.

— Det ville kostet 50 - 60 millioner kroner, og det var altfor dyrt og helt uaktuelt å fylle ut i Hanneviksbukta. Dessuten hadde vi måttet vente i mange år for at fyllingen skulle satt seg før vi hadde kunnet bygge. Derfor har vi gått i dialog med kommunen for å endre reguleringsplanen, sier Hennig-Olsen.

Plan- og bygningssjefen ber om kommentarer i høringsrunden på om en mindre utfylling ved sørlig hjørne av fabrikken kan få konsekvenser for kulturminner i sjøen. Hun ønsker også innspill på om det er fare for kvikkleireskred i området som følge av marine avsetninger.

Fredet skip

— En utfylling kunne vært konfliktfylt i forhold til forurensning og det tildekkingsarbeidet som er gjort, samt for funn av kulturminner i sjøbunnen, skriver plan- og bygningssjefen.

I sjøen utenfor bedriften er det registrert to skipsfunn. Det ene er automatisk fredet, mens det andre har uavklart status. Plan- og bygningssjefen ber om kommentarer i høringsrunden på om en mindre utfylling ved sørlig hjørne av fabrikken kan få konsekvenser for kulturminner i sjøen. Hun ønsker også innspill på om det er fare for kvikkleireskred i området som følge av marine avsetninger. Det kan få følger for plassering av ny industribebyggelse.

Strandsone

Dette sier plan- og bygningssjefen om at fabrikklokalet ligger i 100-metersbeltet:

— Området er avsatt til næring i kommunedelplanen og er en del av et større industribelte langs sjøen. Utbyggingen skjer innenfor eksisterende industriområde. Med bakgrunn i dette mener etaten at en videreutvikling av eksisterende industri/bedrifter må veie tyngst.

Hun skriver at de nye industribyggene vil kunne gi noe redusert utsikt for beboerne i bakkant av fabrikken, men høydene på byggene vil bli tilsvarende som på eksisterende bygg.