Miljøstiftelsen Zeros daglige leder Marius Holm mener at Regjeringen har basert seg på en håpløs modell med Statoil om renseanlegget i full skala for CO2 på Mongstad. Det er dette som bidrar til skrinleggingen av prosjektet.

— Jeg mener det er skuffende, og egentlig litt feigt, av Regjeringen å gå til dette skrittet nå. Det tekniske grunnlaget for å fange klimagassen er delvis lagt på Mongstad. Man burde endevendt på dette prosjektet for å drive det fremover. I stedet velger man å skrinlegge prosjektet, sier Holm til Aftenposten.

Statoil har ikke hatt noe incentiv for å drive månelandingen fremover så billig som mulig, mener miljøstiftelsen.

— Avtalen innebærer at staten har tatt regningen, uansett utgifter. Statoil har dermed vært fokusert på å skaffe prosjektet romslige rammer. La meg si det slik: Det er en grunn til at offshorenæringen aldri bygger oljeplattformer på denne måten, sier Holm.

- Tror du på et annet renseanlegg i full skala for CO2-fangsten i Norge innen utgangen av 2020, slik Regjeringen nå gjentar og som vel var en del av klimaforliket i sin tid?

— Det kan bli problemer med å få et prosjekt frem innen den tid. det blir i hvert fall krevende, sier Holm.

Press på Solberg

Zeros leder er samtidig klar på at den rødgrønne regjeringen med denne skrinleggingen har lagt et press på den nye regjeringen, og ikke minst Høyre.

— Regjeringsforhandlerne i Nydalen hadde vel sett for seg at de hadde litt tid på seg til å skrinlegge Mongstad-prosjektet. Nå blir det i stedet raskt avviklet. Erna Solberg slipper å bruke tid på å rydde opp i Mongstad-rotet. Høyre har ikke lenger en unnskyldning for å drøye med forberedelsene til et annet renseanlegg i Norge ganske umiddelbart, sier Holm.

Fremskrittspartiets nestleder Ketil Solvik Olsen mener at tidspunktet for denne Mongstad-nyheten er iøyenfallende.

— Det berget SV over sperregrensen ved valget at denne nyheten ikke kom for et par uker siden, sier Solvik Olsen til Aftenposten.

Ventet lenge

Talsmannen for Fremskrittspartiet sier at han personlig har ventet på denne skrinleggingen i seks-syv år. Statsminister Jens Stoltenberg lanserte renseanlegget for CO2 i full skala som en norsk månelanding i sin nyttårstale i 2007. — Mange av oss har lenge visst at prosjektet var urealistisk. Prisen for å ha holdt fast ved dette prestisjeprosjektet må i stor grad betales av skattebetalerne. Det dreier seg om mye bortkastede penger, sier Solvik Olsen.

- Vil Fremskrittspartiet være med på å etablere et nytt prosjekt i full skala for rensing av CO2-gass, slik Regjeringen nå har sagt?

— Fremskrittspartiet vil garantert støtte opp om et slikt prosjekt, men for oss er det avgjørende at det er ingeniørene og den teknologiske bransjen som bestemmer tidspunktene, og ikke politikerne. Prosjektet må bli til i et samarbeid med disse miljøene, ikke som et prosjekt styrt av den politiske prestisjen, sier Solvik Olsen.

Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell sier at sjansene for å lykkes med CO2-fangst i full skala i Norge øker etter Regjeringen vedtak om å avvikle Mongstad-prosjektet.

— Jeg er overbevist om at sjansene for å lykkes med en slik fangst på Mongstad har vært liten. Samtidig står Norge fast på ambisjonen om å få til et slikt prosjekt innen utgangen av 2020. verden er helt nødt til å få en CO2-fangst. Og Regjeringen varsler nå et ambisiøst program for å få dette til frem mot 2020, sier Solhjell.

- Er dette et prestisjenederlag for SV?

— Vi gjør en omlegging som øker sjansene for at vi lykkes med CO2-fangst i full skala i Norge. Vi holder fast ved våre ambisjoner og ved et slikt prosjekt, men vil gjøre dette annerledes enn på Mongstad, sier Solhjell.

SVs prestisje

- Vil du dermed avvise at det dreier seg om et prestisjenederlag for SV?

— Vi har hatt som mål å få til CO2-fangst i et renseanlegg i full skala på Mongstad. Nå fastholder vi målet, men mener at sjansene er større ved å avvikle på Mongstad. Vi må våge ulike virkemidler for å oppnå målet om en CO2-fangst som er helt avgjørende for verdens klimapolitikk, sier Solhjell.

- Viser Mongstad at det er vanskelig for politiske miljøer å sette seg mål om teknologiske nyvinninger?

— Alle store utviklingsprosjekter er vanskelige. Vi må tørre å sette oss mål. Vi ser også internasjonalt at det er kjempeproblemer å utvikle nye løsninger, sier Solhjell.

Natur og Ungdom mener regjeringens beslutning om å skrinlegge arbeidet med å bygge fullskala CO2-renseanlegg på Mongstad, er en fiasko.

– Dette er en veldig tragisk dag for klimaet, sier NU-leder Silje Lundberg, ifølge NTB.