Det er forskjeller på harde og myke pakker, og det er forskjell på hva menn og kvinner bruker pengene sine på. En ting er pengene de tjener på jobben, en annen ting er penger man arver.

Vær derfor edru i ett par minutter i kjærlighetsrusen og skriv de riktige avtalene, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB

Penger man arver kan tas med ut igjen av et ekteskap dersom det ryker, men det krever at man har brukt arven på noe synlig.

— Jeg oppfordrer kvinner til å ta større grep om økonomien sin. Det er enkle grep som skal til for å unngå krangler om penger i et parforhold, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.

Bruk pengene riktig

Det er funn i undersøkelser analysebyrået Synovate har gjort for DNB som har skapt bekymringen for Sandmæl. Disse viser at kvinnene investerer i langt mykere verdier enn det mannen gjør.

Sandmæl viser til at det kan lages en rekke avtaler, kanskje særlig rettet mot samlivsbrudd.

For de som er gift dreier rådene seg om å bruke pengene riktig og å bruke hodet når man inngår avtaler.— Vær derfor edru i ett par minutter i kjærlighetsrusen og skriv de riktige avtalene, sier Sandmæl.

Og DNB er ikke alene om å mene dette.

- Vi har mange slike saker. Og det er helt riktig at det ofte er kvinnen som drar kortet på Rimi mens mannen kjøper de dyre tingene. Det kan gi partene en overraskelse, i dette tilfellet henne, den dagen de går fra hverandre, sier advokat Dag Are Børresen i Help Forsikring.

Råd: Investér arven

Hovedregelen som gift er at verdier man hadde med seg inn, eller som man har arvet eller fått som gave i løpet av ekteskapet, er noe man også har rett på å få med seg ut igjen. Dette skal ikke være en del av delingen.

— En felle som vi kvinner kan falle i når det gjelder arv er at vi bruker den opp på ferier, interiør eller annet forbruk. Arvepenger som ikke kan spores kan man ikke kreve å få med seg ut. Spist er spist. Mannen ville nok heller ha investert i en båt eller motorsykkel eller andre gjenstander. Disse verdiene kan altså holdes utenfor en skilsmisse, understreker Sandmæl.

Vær på vakt ved særeie

Sandmæl i DNB trekker frem det hun kaller "særeiefellen". Hun viser til at kvinner i gjennsomsnitt gifter seg med menn som er fire år eldre, og at menn i tre av tilfeller tjener mer enn kvinnen.

- Noen menn kan altså foreslå at han skal ha særeie. Da må du tenke deg godt om. Særeie på hus eller hytte betyr at du ikke vil få en krone av verdistigningen, sier Sandmæl.

Dessuten er det igjen er fare for at det er kvinnen som står for oppussing og interiør, som hun altså ikke får noe igjen for.

Men også samboende kvinner har utfordringer.

Kjøp deg inn i samboerens bolig

— Det er særlig mange samboere som går i fella. Når man blir samboere er det som om to separate økonomier flytter inn under samme tak. Ofte flytter hun inn hos mannen. Da opparbeider hun seg ikke uten videre noen rettigheter i hans eiendeler. Dermed risikerer hun å stå på bar bakke den dagen samboerskapet brytes eller mannen går bort. Ofte har hennes inntekt gått til forbruk, sier Børresen i HELP! Forsikring.

— Og hva kan er rådet du kan gi?

— Jeg hadde nær sagt: Gift deg, sier Børresen.

Sandmæl i DNB påpeker at det også kan være lurt med et testament.

- En samboerkontrakten vil være til stor hjelp ved et brudd, men den virker om man lever. Det er derfor viktig å skrive testament, sier Sandmæl.

Årsaken til det er at man ikke har noen arverett som samboer uten felles barn. Et eksempel er krimforfatter Stieg Larssons samboer Eva Gabrielsson, som i utgangspunktet ikke arvet noe som som helst da suksessforfatteren døde.

Både Sandmæl og Børresen påpeker at den etterlatte kun kan arve 4 G, eller rundt 300 000 kroner som samboer, dersom det ikke er laget noe testamente.

— Med testament kan du testamentere bort alt, sier Sandmæl.