Som vanlig følger landets banker etter sentralbanken når styringsrenten justeres.

Først ut til å følge Norges Bank er som vanlig storebankene DNB og Nordea som hever renten på boliglån med inntil 0,25 prosentpoeng.

Norges Bank overrasket markedet og økonomer når de slo til med en renteheving på 0,25 prosentpoeng forrige uke. Styringsrenten i Norge ligger nå på 4,5 prosent, det høyeste nivået siden 2008.

Bankene må varsle om renteøkninger 8 uker før de trer i kraft. Dagens endringer på boliglån slår dermed ikke inn før i midten av februar.

Hever mindre enn konkurrentene

Sparebanken Sør og Sparebank 1 SR-Bank setter opp renten, men tar ikke like hardt i på boliglån som sine større konkurrenter.

På boliglån heves renten med inntil 0,15 prosentpoeng.

Samtidig settes innskuddsrentene opp med 0,25 prosentpoeng, ifølge meldingen fra bankene.

– Mange av våre kunder merker det økte rentenivået på kroppen. Vi holder derfor noe igjen på økningen av boliglånsrenten, og setter opp med inntil 0,15 prosentpoeng, uttaler Sparebanken Sør i en børsmelding.

Også banksjefen i Sparebank 1 SR-Bank argumenterer på samme måte.

– Vi vet at mange av våre personkunder merker de økte rentene, og vil i tiden fremover følge dem opp på en god måte.

Ett rentekutt i 2024?

Da renten ble satt opp forrige uke, pekte Norges Bank på at prisveksten fortsatt er for høy.

Sentralbanken trakk også frem at kronen har svekket seg videre, og at det er utsikter til at lønnsveksten holder seg høy. De anerkjente samtidig at man ser at økonomien kjøler seg ned.

Norges Bank anslår at det første rentekutt ikke vil kommer før til høsten neste år. Det ble signalisert bare ett kutt i 2024.

– Jeg ble overrasket. Dette er en iskald julegave fra Norges Bank. Det eneste man kanskje kan glede seg over i denne rapporten for vanlige norske husholdninger, er at renten ikke skal videre opp nå, sa Kari Due-Andresen, sjeføkonom i Akershus Eiendom, etter rentebeskjeden.

Markedet har mye større tro på norske rentekutt.

Tross signalene fra Norges Bank prises det inn et første kutt allerede til våren. Det prises også inn at renten totalt skal reduseres med så mye som 1,5 prosentpoeng i løpet av 2024, ifølge Handelsbanken. Meglerhuset selv tror det blir noe midt mellom sentralbanken og markedet.

– Vi venter tre rentekutt neste år, sa seniorøkonom Sara Midtgaard i Handelsbanken til E24 søndag.

Få dagens viktigste økonominyheter her!