De ferske Høyre-ordførerne i sør og sørvest ønsker å samle regionen til kamp for å redusere prisforskjellene på strøm.

Strømprisen har falt mye fra de skyhøye nivåene for ett år siden. Men i det sørligste prisområdet har prisene vært mye høyere enn ellers i landet i sommer og høst.

– Når jeg går inn i ordførerrollen 23. oktober så vil jeg ta initiativ til at vi regionalt går sammen om å legge mer press på regjeringen for å få slutt på denne uholdbare situasjonen, sier påtroppende Stavanger-ordfører Sissel Knutsen Hegdal (H) til E24.

– Jeg er i dialog med ordførere i regionen og i Kristiansand, legger hun til.

Strømregningene var dobbelt så høye lengst sør i landet som i Oslo-området i september. Det viser bransjeorganisasjonen Fornybar Norges nye strømprisindeks.

  • En gjennomsnittlig husholdning i det sørligste prisområdet fikk en strømregning på 1.122 kroner

  • En husholdning i prisområdet Oslo og Østlandet tilhører slapp unna med 560 kroner

Sånn kan det ikke fortsette, mener Stavangers nye ordfører.

– Disse strømprisene er skadelige for næringslivet vårt, vi ser at deler av næringsmiddelindustrien flytter til Trøndelag hvor det er lavere pris. Vi kan ikke sitte stille og se på at det skjer, sier Hegdal.

Få dagens viktigste økonominyheter her!

Kristiansands ordfører: – Berører alle

Lenger sør får også Kristiansand ny ordfører. Mathias Bernander (H) er positiv til en felles aksjon mot prisforskjellene på strøm.

– Vi ønsker å opptre i samlet flokk, med lokalt næringsliv, samfunnslivsliv og ordførere i den sørligste delen av landet. Dette berører alle, fra nærbutikken til idretten, sier Bernander til E24.

– Det er urettferdige prisforskjeller, og jeg opplever at motstanden er enda sterkere nå enn da prisen var på sitt høyeste, nettopp fordi prisforskjellene er så store, sier han.

Kristiansands nye ordfører Mathias Bernander (H) håper på felles kamp mot det han omtaler som urettferdige prisforskjeller på strøm. Foto: Heiko Junge / NTB

Flere partier krever tiltak

Tidligere i høst var blant andre Time-ordfører Andreas Vollsund frustrert over prisforskjellene. Bransjeorganisasjonen Distriktsenergi har lenge fryktet at forskjellene skal gå ut over tilliten til kraftsystemet. Fra Stortinget har Frp krevd tiltak mot forskjellene. Det har også KrF, Høyre, Rødt og SV.

Regjeringen har mottatt en rekke utredninger om kraftsystemet. Både strømnettutvalget, Energikommisjonen og Strømprisutvalget har kommet med vurderinger og forslag.

Hegdal opplever ikke at det har kommet forslag til kortsiktige tiltak for å motvirke prisforskjellene. Forrige ukes rapport fra Strømprisutvalget pekte på at omfordeling er en jobb for politikerne.

– Rapporten sier det vi har visst i lang tid, at vi må ha mer kraft og nett. Men vi vet at det vil ta mange år. Da må vi fokusere på noen kortsiktige tiltak også. Nå har vi en veldig urimelig konkurransesituasjon. Jeg syns ikke at utvalget kommer med noen løsning på det, sier Hegdal.

– Det er regjeringen og Stortinget som må rydde opp i situasjonen, det kan vi ikke gjøre noe med lokalt. Vi vil samle lokale ordførere til et drøftingsmøte om dette, og håper at vi kan stå sammen som prisområde med et felles budskap om at disse prisforskjellene må dempes, sier hun.

– Kan godt kalle det en aksjon

Også Kristiansands nye ordfører bekymrer seg for det lokale næringslivet.

– Et bilde som mange kjenner til er Hennig-Olsen Is og Diplom-Is. De konkurrerer ganske intenst, men Hennig-Olsen har helt andre strømpriser. Det kan vi ikke sitte og se på, sier Bernander.

Han håper det er mulig å tvinge frem tiltak hvis regionen står samlet.

– Du kan godt kalle det en aksjon. Vi har sittet tålmodig og ventet på disse utredningene som skulle gi svar. Alle kommer med samme hovedsvar, mer kraft og nett, men ingen kommer med kortsiktige tiltak som kan endre situasjonen vår. Strømprisutvalget overlater mye av svaret til politikerne, sier han.