Mandag ble det storstreik etter brudd i forhandlingene mellom LO og NHO. Dermed ble den første streiken i et mellomoppgjør i privat sektor siden andre verdenskrig et faktum.

Til å begynne med er rundt 25.000 medlemmer i LO og YS tatt ut i streik. Om streiken ikke avblåses før fredag, vil det trappes opp med ytterligere 17.000 medlemmer.

Blant bedriftene som da tas ut finner man kjøttprodusenten Nordfjord, kaffeprodusenten Kjeldsberg og Rema distribusjon. Nordfjord og Kjeldsberg leverer kjøtt og kaffe til Rema, mens Rema distribusjon leverer varer til Rema-butikkene fra matvaregiganten Orkla.

Dermed kan Rema risikere å bli hardt rammet av streiken.

Ikke full stopp

Dette rammer imidlertid ikke konkurrentene Norgesgruppen-butikkene Kiwi og Meny, eller Coop, fordi de er organisert hos Virke, ikke hos NHO, slik Rema er.

Med andre ord kan streiken gå hardt ut over Rema, mens konkurrentene i mye større grad kan holde hjulene i gang.

– Det stemmer at Rema 1000 er medlem hos NHO og derfor er vi berørt i dette oppgjøret, men REMA 1000 har godt med varer på lager og i butikk, og har jobbet med tiltak fra det ble kjent at det kunne bli streik, sier kategori- og innkjøpsdirektør Line Aarnes.

Nå jobbes det iherdig med å kjøre ut varer til alle Rema 1000-butikkene, forteller hun.

– Vi har god dialog med våre leverandører for å sikre tilgjengelighet på varer. Samtidig har vi stor respekt for spillereglene i norsk arbeidsliv. Blir Rema Distribusjon tatt ut i streik fredag, så vil det ikke bety full stopp, kun noen begrensninger i varelevering til butikk.

Rema distribusjon risikerer å bli tatt ut i streik på blant annet Østlandet, i Bergen, Stavanger og Narvik.

– Bekymringsfullt

Konserndirektør i Orkla, Håkon Mageli, mener situasjonen er bekymringsfull.

– Det er bekymringsfullt at en av tre av dagligvarekjedene rammes, sier han og utdyper:

– Dette markedet er allerede svært konsentrert, så når en av tre rammes er det alvorlig både for bransjen og forbrukerne.

Konserndirektør Håkon Mageli i Orkla. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Virke, som representerer konkurrentene Norgesgruppen og Coop, skulle etter planen forhandle med LO fra 18. april. Forhandlingene er utsatt på ubestemt tid, fordi aktørene vil at frontfagsrammen skal være på plass før det forhandles.

– Det er jo første gang vi får kritikk for å ta ut for få i streik, svarer Josefine Værstad.

Hun er fungerende forhandlingssjef Yrkestrafikkforbundet, som organiserer flere av de ansatte i Rema Distribusjon.

– Vi ønsker å gjøre noe for de store arbeidstagergruppene som har fått svekket kjøpekraft i flere år på rad. Der ligger problemet, ikke i at en butikkjede rammes urettferdig. Urettferdigheten ligger i de som er lønnstapere, sier hun og legger til:

– Når det er sagt, har ikke vi noe ønske å ramme Rema Distribusjon spesifikt. Det er helt riktig at de som er organisert hos Virke ikke risikerer å bli rammet nå, men neste gang kan det bli motsatt. Nå ligger løsningen hos NHO, som kan avblåse streiken ved å komme oss i møte før fredag.