Brannen ble oppdaget klokken 06.00 i morges, og daAftenposten.no snakket med Sysselmannen nylig, var flammene fortsatt ikke underkontroll.

— Energiverket er en stålkonstruksjon, ogdet brenner i isolasjonen. Det er vanskelig å komme til, sier sysselmann OddOlsen Ingerø.

Evakureingsplaner klare

Energiproduksjonen er trappet ned,og man har tatt i bruk et dieselaggregat som inntil videre kan levere denenergi de ca 2000 innbyggerne trenger.

På Svalbard har man planene klarfor å evakuere befolkningen med fly til fastlandet om energiforsyningen skalstoppe opp, foreløpig er slike planer ikke hentet frem.

— Alle tilgjengelige brannmannskaperdeltar, og vi får god hjelp både fra flyplassens brannvesen og frakystvaktskipet ”Svalbard” som ligger til kai her, sier Olsen Ingerø.

Kystvakten har både brannslukkere ogrøykdykkere, og de har spesielle kamera som brukes for å oppdage hvordanbrannen sprer seg.

Kan skyldes teknisk feil

Brannmannskapene er spesielt opptatt avat lageret med kull inne og utenfor kraftverket ikke skal ta fyr.

— Hittil er all innsats konsentrertom å slukke brannen. Senere vil vi etterforske for å finne pårsaken.Kraftverkets folk har antydet at det skyldes en teknisk feil. Men det vil vikomme tilbake til senere, sier sysselmannen på Svalbard.