Sesongjustert økte prisene i Norge med 1,1 prosent, mens den nominelle økningen var på 2,5 prosent.

Det gir tidenes høyeste boligpriser i Norge.

— Dette er «all time high», sa Christian Dreyer, direktør for Eiendom Norge, under presentasjonen av tallene, ifølge e24.no.

Torsdag ble boligprisstatistikken for Norge presentert. Eiendom Norge, Finn og Eiendomsverdi står bak statistikken.

Stiger mest i Tromsø

Tallene viser at boligprisene steg 2,3 prosent i Kristiansand i august. Etter en juli hvor boligprisene sank i Kristiansand, og der bare Stavanger hadde svakere utvikling, er det nå bare i Tromsø prisene stiger mer enn i Kristiansand i en oversikt der Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Kristiansand og Tromsø er inkludert. I Tromsø var prisstigningen 2,4 prosent.

Dermed bekreftes spådommene som Eiendom Norge-direktør Christian Dreyer ga til Fædrelandsvennen for én måned siden.

— Gjennom hele 2015 har Kristiansand hatt en positiv utvikling, hvis du ser bort fra juli. Boligprisene har vært tilnærmet like som i resten av markedet. Vi forventer at tallene for august vil korrigere den nedgangen som har vært her. Prisene vil stabilisere seg, og den positive utviklingen vi har sett vil fortsette, sa han.

(Saken fortsetter under grafikken.)

— Spente på utviklingen

Gustav Sædberg, eiendomsmegler og fagansvarlig ved Meglerhuset Sædberg i Kristiansand, bekrefter at Kristiansand generelt har en tendens til å ligge likt med landsgjennomsnittet, som var 2,5 prosent i august, når det gjelder prisstigning.

Gustav Sædberg, fagansvarlig ved Meglerhuset Sædberg, er spent på hvordan boligprisene vil utvikle seg utover høsten. Foto: Torstein Øen

— August er en måned der det tradisjonelt er prisoppgang, mens de øvrige sommermånedene noen ganger har negative tall, opplyser han. - Hva tenker du om utviklingen videre i høst?

— Vi er spente på utviklingen i både norsk og internasjonal økonomi. Det handler blant annet om oljepris, rentenedgang og arbeidsledighet. Hvis mange av dem som mister jobben i de oljerelaterte bedriftene på Sørlandet ikke får ny jobb, kan det få konsekvenser hvis mange selger boligene sine på grunn av dette. Personlig tror jeg at mange av disse vil få ny jobb, og at de derfor ikke trenger å selge boligene sine, sier Sædberg.

7,7 oppgang i landet

I Oslo steg prisene med 1,7 prosent i august. I Bergen var tallet 2,0 prosent, mens prisstigningen i Trondheim og Stavanger var henholdsvis 1,6 og 1,3 prosent.

De siste 12 månedene har prisoppgangen i Norge totalt vært 7,7 prosent, noe som altså gir tidenes høyeste boligpriser i Norge.

I august tok det i snitt tok 33 dager å selge en bolig. Totalt ble det solgt 7899 boliger i august, noe som en er en nedgang på 2,5 prosent sammenliknet med august i fjor.

– Historisk sett har august vært en sterk måned. Normalt er prisstigning på rundt to prosent. Dette er en normal prisutvikling, men da er utgangspunktet at den normale prisutviklingen de siste årene har vært sterk, sa Christian Dreyer under torsdagens presentasjon.