Dersom privatpersonen Hans Hansen vil ha en nettside uten å knytte den opp til en form for organisasjon eller foretak, må han i dag ha en adresse som slutter på «priv.no».

Men i en høring som Norid har sendt ut, foreslås det at også privatpersoner kan opprette nettsider som bare slutter på .no. Det vil si at Hans Hansen kan registrere hanshansen.no, uten at han knytter det opp mot et enkeltmannsforetak, forening eller en bedrift. Det eneste han må gi fra seg er fødselsnummeret ditt.

Norid er de som administrerer .no-domener i Norge, og som du sender søknad til når du vil ha et nytt domene. Domene kan være .no i Norge, .se i Sverige, co.uk i Storbritannia, eller .dk i Danmark for eksempel.

— Vi har fått anbefalinger fra et rådgivende organ, Norpol, hvor flertallet synes dette er en god idé. Hovedargumentet deres er at dette er noe som gjøres de fleste andre steder i Europa, sier Hilde Thunem, daglig leder i Norid.

Kan bli mer konflikter

I høringenlistes det opp som en fordel med priv.no at man signaliserer at siden hører til en privatperson, og ikke en bedrift. Men å la alle få tilgang på.no vil gjøre dette enklere for privatpersoner.

Det står også i høringen at det at privatpersoner kan få .no, gjør at det er et større potensial for konflikter og «det kan påvirke omdømmet til .no som kvalitetsdomene». At privatpersoner kan ha domener som gjør at siden deres blir forvekslet med andre bedrifters, er en annen utfordring det vises til.

Men det nevnes også at det for eksempel for en gründer i startfasen vil være negativt om han må bruke et priv.no-domene.

Domenet ditt kan bli klaget på

Dersom forslaget går gjennom vil alle nordmenn som har fylt 18 år få opp til fem domener hver. Du vil også automatisk få gjennom en søknad om et domene, som allerede ikke er tatt. Men dersom noen mener det for eksempel er upassende eller at bryter med opphavsretten, kan de klage i etterkant. Litt over halvparten av drøye 400 klager som har kommet siden 2003 har fått medhold.

Noen av klagene som har ført til medhold i domeneklagenemnda er blant annet filmpolitiet.no, askerkommune.no, norsketterretningstjeneste.no, rolex.no, kongharald.no, gogel.no.

Hevn.no, picasso.no, bilradio.no og unrineoff.no er noen av adressene hvor klagen ikke fikk medhold.

Høringsfristen er 11. mars. Daglig leder i Norid, Hilde Thunem, sier at de allerede har fått inn over 150 høringssvar, men vil ikke gjøre dem offentlige før fristen er gått ut.

Les også:

Slik er du på facebook

Bank kontakter single via sjekkeapp