Oslo kommune går nye veier for å få elever til å fullføre og bestå videregående skole. Nå lanseres en helt spesiell stipendordning for yrkesfagelever som enten har fått karakteren 1 eller «ikke vurdert» i matematikk og naturfag på VG1 (første klasse på videregående).

Hvis disse elevene deltar på sommerskolens eksamenskurs, og består, vil de få 3000 kroner i stipend fra kommunen pr. fag.

– Vi ønsker at flest mulig skal kunne mest mulig når de går over til neste nivå, og vi vil at flere skal fullføre og bestå videregående. Et lite stipend kan kanskje virke motiverende for noen, slik at de tar opp eksamen i løpet av sommeren, sier skolebyråd Anniken Hauglie (H).

Kan tjene opptil 6000 kroner

Hun understreker at tilbudet kun gjelder yrkesfagelever med karakteren 1 eller «ikke vurdert», og at man ikke får stipend hvis man bare vil pynte litt på karakteren.

– Er det riktig å betale elever for å bestå eksamen?

– Det kan være ulike grunner til at de ikke har bestått eksamen, og vi har tenkt at jo mer du kan når du begynner på neste trinn, jo lettere vil det være å henge med. Det er ikke sikkert dette er veien å gå, men nå prøver vi det ut og ser. Dette kan være en gulrot for noen, sier Hauglie.

Byråden tror ikke elever kommer til å spekulere i å stryke for å tjene opptil 6.000 kroner i sommer.

– Det vil overraske meg hvis noen begynner på skolen i august og spekulerer i å ta eksamen sommeren året etter.

Gjelder kun yrkesfagelever

Pengene utbetales først i september og man må delta i undervisningen på eksamenskurset. Mattekurset varer i tre uker, mens naturfagskurset varer i fjorten dager.

I fjor deltok 40 elever på kurset i matematikk, 26 besto eksamen. 18 elever deltok på naturfagskurset, og alle besto eksamen. Men i fjor ble det ikke utdelt stipender.

Skolene skal nå jobbe aktivt frem til kursstart med informasjon til elever i målgruppen. Tilbudet gjelder kun yrkesfagelever.

– Det er her vi ser at behovet er størst, sier Hauglie.

Hver fjerde elev fullfører ikke

I Oslo har andelen som fullfører og består videregående ligget stabilt rundt 75 prosent. Fra 2013 til 2014 økte andelen som fullførte på normert tid med to prosentpoeng, forteller byråden.

Hun håper å nå målet om at 80 prosent skal fullføre og bestå i år.

– På sikt er målet at 90 prosent fullfører og består videregående opplæring. Dette har stor betydning for elevenes muligheter til å realisere sitt potensial i senere yrke og utdanning, sier Hauglie.

Bra med ny sjanse, mener Elevorganisasjonen

Elevorganisasjonen i Oslo applauderer den nye stipendordningen.

— Jeg synes forslaget er veldig godt. Det vi ser i dag er at endel elever, spesielt på yrkesfag, stryker i mange fag av ulike grunner. Det å gi elevene en ny sjanse i stedet for å slippe dem ut av videregående uten vitnemål, er et veldig godt tiltak, sier leder Nicholas Solem.

Han tror mange vil synes 3000 kroner er mye, men mener samfunnet vil tjene mer på at elevene fullfører videregående og kommer seg inn i arbeidslivet.

— Man vil tape mer på å la dem gå ut av videregående uten vitnemål. Jeg mener ikke at vi skal kjøre oss fast på at penger bør være et incentiv, men vi har store problemer og må gjøre tydelige grep.

Tror ikke elever vil spekulere i å stryke

Heller ikke Solem tror elever vil spekulere i å stryke for å tjene penger gjennom å bestå etter sommerkurset.

— Nei, det tror jeg ærlig talt ikke. Jeg tror folk ser viktigheten av å prestere på skolen. Men det å gi elever en ekstra sjanse er veldig, veldig bra.