Hvis du hadde hatt mer penger, hva ville du gjort med dem? Det er lite sannsynlig at du ville ha spart pengene, ifølge undersøkelsen Tid & Penger, gjennomført av Ipsos MMI for Nordea høsten 2014. Ingen av de spurte i undersøkelsen svarer at de ville spart penger om de hadde hatt mer til disposisjon.

Derimot viser resultatene at vi ville vi reist mer (57 prosent) eller betalt ned gjeld (54 prosent). Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea, sier at nordmenn flest ser på boligen som en sparegris, men at det kan lønne seg å tenke i et bredere perspektiv.

— Å betale ned gjeld, er jo også en form for sparing. Men nordmenn er generelt dårlige på å spre sparepengene sine. Nå som rentenivået er lavt, er det ikke like gunstig å betale ned gjeld. Nettopp nå kan det være lurt å sette penger i langsiktig sparing, som aksjer og fond, sier Reitan.

Skyhøyt gjeldsnivå

Mer tid til venner og familie står også høyt på listen over hva vi ville brukt ekstra penger på (27 prosent). En del ville også valgt å jobbe mindre (24 prosent). To av ti (19 prosent) ville brukt pengene på flere ting de trenger.

Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea, mener undersøkelsen viser at nordmenn generelt har det vi trenger av ting, men at gjeldsnivået er skyhøyt.

— Det er fornuftig å få ned gjeldsgraden, men nordmenn tenker ofte ensidig på sparing sammenlignet med de fleste andre land. Mitt råd er å fordele pengene man har til overs, sier Reitan.

Mest lykke for pengene

At reiser havner helt på topp på listen, mener hun er et tegn på at vi har god råd.

— Mange er nok litt mettet på forbruk. Derfor er det viktigere for oss med opplevelser og en sosial dimensjon. Kanskje tenker vi at lykke og gode opplevelser til en viss grad kan kjøpes. Det stemmer med en svensk studie som viser at forbruk som har en sosial dimensjon ved seg, samt opplevelsesforbruk, er blant det som gir mest lykke eller glede for pengene, sier Reitan.