LYNGDAL : – Dette var over all forventning. Obs Hypermarked fikk alene over 1000 søkere, sier daglig leder Jonny Meland.

50 nyansatte medarbeidere er klare til innsats når Obs Hypermarked åpner dørene 17. oktober. De som slapp gjennom nåløyet og fikk jobb, er i alderen 17 til 62 år og kommer fra Lyngdal, Farsund, Flekkefjord, Kvinesdal, Hægebostad, Lindesnes, Mandal og Audnedal.

ETTERTRAKTET: Varehussjef Jonny Meland i Obs Hypermarked mottok alene over 1000 jobbsøknader til den nye butikken i Handelsparken i Lyngdal. Foto: Tore André Baardsen

Det var også rift om de 10-12 stillingene ved Biltema, som åpner i Handelsparken samme dag som Obs Hypermarked.

Kjente kjedenavn

– Vi har tatt bort alle stillingsannonsene fra egne og andre nettsider, men vi mottar like fullt 10-15 nye søknader daglig. Ved siste opptelling hadde vi fått 373 søknader. Det er tydelig at merkenavnet vårt er godt kjent i denne regionen, sier administrerende direktør Tommy Fredriksen i Biltema Norge.

FORNØYD: Nærmere 400 personer søkte om jobb i Biltema i Handelsparken i Lyngdal, noe nytilsatt butikksjef Frank Øverland gleder seg over. Foto: Tore André Baardsen

Han er godt fornøyd med den store interessen for å arbeide i det 54. varehuset som Biltema åpner i Norge, men sier det også er litt trist å måtte skuffe så mange. Søkerne kommer fra Kristiansand i øst til Egersund i vest. Det er Frank Øverland fra Flekkefjord som er ansatt som ny varehussjef for Biltema i Lyngdal. I motsetning til hva som var tilfellet ved Obs Hypermarked, var det kanskje ikke helt uventet flest mannlige søkere til stillingene ved Biltema.Anne Gry Tønnessen er ansatt som daglig leder ved Sparkjøp i Handelsparken, og gleder seg over at over 300 personer ønsket å arbeide sammen med henne der. Markedssjef Harald Nøss i Sparkjøp Norge sier at antall søkere er omtrent som ved de andre butikkene de har åpnet i Norge. Han mener selv søkertallet er så stort fordi de er en stor og kjent kjede.

Den fjerde nye butikken som åpner samtidig i Handelsparken, er Europris. Den flytter imidlertid bare opp fra Lyngdal sentrum, og daglig leder Tore Nilsen Bjørgum har ikke bruk for flere medarbeidere i denne omgang.

Uvanlig mange

Viseadministrerende direktør Kai Arne Nedrejord i Forbrukersamvirket Sør sier de bare en gang tidligere har opplevd en tilsvarende interesse, og det var da Obs Hypermarked åpnet i Arendal i 2004. Også den gang passerte søkertallet 1000. Én måned før søknadsfristen går ut for mellom 15 og 20 stillinger til den nye Coop Extra-butikken som åpner i Lillesand i mars 2014, har butikksjef Thomas Karlsen mottatt 267 søkere. Det er han veldig godt fornøyd med.

Da Jonny Meland drev Rema 1000 i Kvinesdal mener han å huske at det normalt var rundt 40 søkere til utlyste stillinger. Som varehussjef for Obs Hypermarked mottok han altså 25 ganger så mange søknader.

Avdelingsdirektør Per Lund i Nav Vest-Agder sier arbeidsledigheten i Lyngdal og nabokommunene er lav. Når antall søkere likevel er stå stort, tror han det henger sammen med at bransjen sliter med stor gjennomtrekk blant sine ansatte. Han regner også med at det i den store søkermassen befinner seg en del ufaglærte som ikke vil nå opp.

Viktig arbeidsplass

Daglig leder Thor-Ove Aas i Lyngdal markedsforening anslår at den lokale handelsstanden sysselsetter rundt 800 personer, og dermed har flere ansatte enn Lyngdal kommune.

– Jeg har ikke inntrykk av at det alltid har vært godt med søkere til ledige butikkmedarbeiderstillinger i Lyngdal. At over 1000 søkte om jobb på Obs Hypermarked henger vel sammen med butikkens kjente merkenavn, sier han.