President Barack Obama skal ifølge nyhetsbyrået Reuters vurdere å åpne USAs oljereserver for å presse ned prisen på olje. Oljeprisen har steget kraftig de siste ukene, opp til nesten 120 dollar fatet, mens den i juli var på knappe 90 dollar.

  • Følg utviklingen i oljeprisen her.

Høye bensinpriser er svært upopulært hos amerikanerne, som bruker mye bensin og er vant til lave priser.

Mindre enn tre måneder før presidentvalget er det derfor fristende for Obama å gjøre noe med dette problemet.

Har mye på lager

Reuters siterer anonyme kilder som hevder regjeringen vil overvåke markedet de neste ukene for å se om oljeprisen faller etter 3. september, slik den historisk sett har gjort. Hvis ikke kan altså Obama komme til å ty til oljereservene.

USA har verdens største nødreserver av olje, med en kapasitet på opptil 727 millioner fat. Pr. i dag sitter de på 695,9 millioner fat, viser regjeringens oversikt.

Det høres enormt ut, men amerikanerne bruker 19,5 millioner fat hver dag, ifølge CIA.

— De viktigste årsakene til at administrasjonen vurderer dette, er effekten den høye oljeprisen har på økonomien og på sanksjonene mot Iran, sier kilden til Reuters.

EU og USA har innført sanksjoner mot Iran og nekter å kjøpe olje fra landet. En høy oljepris vil imidlertid være gunstig for Iran, som fortsatt eksporterer til enkelte andre land. Og jo mer de tjener på det lille de faktisk får eksportert, jo mindre effektive vil sanksjonene være.

Obama har varslet at den vil snakke med sine internasjonale partnere før de tar avgjørelsen. Storbritannia, Frankrike, Tyskland og andre i Det internasjonale energibyrået (IEA) var positive til en slik åpning av reservene for noen måneder siden, sier kilden til Reuters.

Slapp ut 60 millioner fat

USAs regjeringer har tappet reservene åtte ganger siden 1985. Sist gang de gjorde dette, var i 2011, for å dempe prisveksten på olje etter at opprøret i Libya førte til stans i landets oljeproduksjon.

USA tappet da reservene for 60 millioner fat, og oljeprisen falt med nesten syv dollar, til 107 dollar fatet.