Fôrblandingene i lakseoppdretten er i stadig utvikling, og tendensen går mot at andelen vegetabilske ingredienser øker, noe som gir mindre sunn Omega 3 og mer usunn Omega 6. Førstnevnte får vi gjennom marint fett, sistnevnte fra plantefett.

Et varsko

Mus som spiser laks fôret med soyaolje viste etter bare ti uker tegn på diabetes, med opphopning av fett i leveren. Dette fremkommer av en fersk studie foretatt av Nasjonalt institutt for ernærings— og sjømatforskning (NIFES) i Bergen. Hun understreker at laksenæringen i dag ikke er en viktig kilde til Omega 6, men at den uansett er en betydelig kilde til Omega 3. — Dette er et varsko til næringen. Det brukes mer og mer planteoljer, og næringen diskuterer hele tiden hva som er de beste alternativene å bruke i fiskefôret, sier forskningssjef Bente Torstensen i NIFES.

Sammenliknet med for ti år siden må vi i dag spise dobbelt så mye oppdrettslaks for å få i oss samme mengde helsebringende Omega 3. I dyreforsøket ble musene gitt laks der 80 prosent av fiskeoljen i fôret ble erstattet med enten olivenolje, rapsolje eller soyaolje. I dag vil ett måltid av vanlig foret laks gi nok Omega 3 for en uke.

Maksgrense

— For mye Omega 6 har en negativ helseeffekt uavhengig av hvilken mat den kommer fra. Vi må unngå planteoljer som inneholder mye Omega 6 i laksefôret, og finnne en maksgrense for hva som er tilrådelig, sier Bente Torstensen.

I det generelle kostholdet vårt får vi stadig mer Omega 6 i forhold til Omega 3. Særlig gir kyllingkjøtt mye Omega 6, siden kyllinger spiser mye soyamel der fettet ikke er skilt vekk.