Fotoutstillingen Avgrunnen problematiserer arkitektur etter finanskrisen. Hva skjer til slutt når boblen sprekker?

Økonomihistoriker Jan Jörnmark og kunstner Annika von Hausswolff utforsker dette temaet i utstillingen som åpner på

onsdag.

Jörnmark og Hausswolff har fotografert alt fra forlatte fornøyelsesparker i Japan til tomme industrilokaler i Skandinavia. Det er ruinene etter økonomisk krise i USA, Asia og Europa som er tema.

— Boken og bildene blir sammen en tolkning av den moderne kapitalismen. Kapitalisme defineres av forandring, og det stemmer like bra i dag som for hundre år siden. Bildene handler nettopp om forandring. Det introduseres noe nytt mens det gamle legges igjen bak, sier Jörnmark.

Les også:

Makeløs opplevelse

Jörnmark har tidligere skrevet bøker om dette temaet, og utstillingen henter inspirasjon fra hans bok Avgrunnen. Der skriver han blant annet om Detroit som blomstret på 50-tallet, men som i dag ser ut som en "krigssone", ifølge Jörnmark. Utstillingen viser også hvordan skandinaviske byer har forfalt etter finanskrisen. Jörnmark har blant annet fotografert nedlagte Bislingen Fjellstue i Nordmarka og Lier Mentalsykehus.

Han forteller at han syntes det var spennende å kunne fotografere det han skrev om i sitt yrke som økonom, det var interessant å se det i virkeligheten.

— Jeg skriver om samtidsforandring, og det er helt spesielt å kunne både skrive om det og oppleve det samtidig. Det er en makeløs opplevelse å besøke de forskjellige stedene, forteller Jörnmark.

Skaper ulike historier

Onsdag klokken 19 blir det også samtale om hvordan økonomiske kriser setter spor i arkitekturen, om fraflytting og byutvikling.

Jörnmark vil være til stede sammen med arkitekt Marianne Skjulhaug og bystyrepolitiker i Vardø Robert Jensen (Ap). Jörnmark forteller at det er langt verre tilstander andre steder i verden enn det er i Skandinavia.

— Detroit er et ekstremt eksempel. Det er det stedet i verden som har systematisk mislyktes mest med å tilpasse seg forandringer. Man finner ikke det samme i Skandinavia, men ser ulike aspekter ved finanskrisen. Det er enormt mange historier som flettes sammen i dette prosjektet gjennom ulike bygninger. Ulike historier leses inn i bildene, og de kan tolkes på ulike vis, man skaper ulike historier. Det er det som gjør det så interessant.

Les også: