«Vi mener avtalen er positiv for aksjonærene i Siem Offshore», skriver analytiker Magnus Øye Andersen i Fearnley Securities, i en ny analyse mandag.

Analysen kommer etter nyheten før helgen om at grunnlegger og største aksjonær Kristian Siem går ut av selskapet. Siem overtar ni skip i bytte mot eierandelen hans på 35 prosent. Siem viser til at han og nest største aksjonær, Christen Sveaas, har «ulike verdier, kultur og mål».

Andersen har fortsatt en kjøpsanbefaling på aksjen og jekker nå opp kursmålet til 47 fra 39 kroner per aksje.

Til E24 utdyper Andersen at kjøpsverdien av skipene var fem prosent høyere enn skipsverdiene meglerhuset lå inne med, og at de derfor har oppdatert sine estimater.

Sveaas-aksje hoppet

Fearnley-analytikeren påpeker imidlertid at en del av verdiøkningen kommer som følge av en svakere krone.

«Nåværende markedsverdi impliserer en kjøpspris på rundt 405 millioner dollar», skriver Andersen i analysen.

Beløpet tilsvarer 4,3 milliarder kroner.

Beregningen tar hensyn til at Siem også tar over 117,5 millioner dollar av selskapets skipsgjeld.

«De to bransjeveteranene og storaksjonærene er åpenbart ikke enig om den beste veien videre, og dette markerer et spennende, nytt kapittel med M&A sannsynligvis i horisonten», skriver analytikerne Jørgen Opheim og Bård Rosef i Pareto Securities i en oppdatering. Pareto har en kjøpsanbefaling med kursmål 36 kroner på aksjen.

«Viking Supply Ships er blant våre favorittkandidater», skriver Pareto.

Sveaas eier 85 prosent av rederiet Viking Supply Ships. Aksjen steg over 13 prosent i Stockholm fredag.

Siem er for øvrig oppført som storaksjonær i offshorerederiet DOF. Investorens Subsea 7 forsøkte uten hell å kjøpe opp selskapet i fjor.

– Har gått fort

Sveaas blir etter transaksjonen største eier i Siem Offshore med rundt 51 prosent eierskap.

Selv uttalte Sveaas fredag at det er for tidlig å avsløre planene for Siem Offshore.

– Dette har gått så fort at vi ikke har fått satt oss ned ennå. Det kommer også nye styremedlemmer, så vi må få tid, sa til E24.

Sveaas sa videre at han mener Siem Offshore er et bra selskap med god tonnasje og ledelse. Han ønsket ikke å kommentere hva uenigheten med Siem gikk ut på og viste til Siem. Siem har ingen ytterligere kommentarer til dette.

Aksjekursen til Siem Offshore er ned 1,5 prosent etter å ha falt kraftig fra start på Oslo Børs mandag. Kursen er nå på 36,15 kroner.