Etter et tematilsyn med Eika Kapitalforvaltning AS har Finanstilsynet avdekket kritikkverdige sider knyttet til anbefalinger av verdipapirfond, ifølge en pressemelding.

– Det er Finanstilsynets vurdering at foretaket ikke har sørget for å gi korrekt, klar og ikke villedende informasjon. Kundenes interesser er tilsidesatt, og kravene til god forretningsskikk anses brutt.

Tilsynet er «svært kritisk» til at vedvarende svake prestasjoner i Eikas anbefalte fond Eika Spar ikke førte til revisjon av metodene til fondsvelgeren, «særlig tatt i betraktning kundegruppen».

Finanstilsynet legger til grunn at anbefalingene har påvirket kundenes valg av fond, og at dette også har vært formålet med tjenesten.

Eika Kapitalforvaltning har i underkant av 50 tilknyttede sparebanker med tilnærmet like nettsider for markedsføring og salg av fond.

Reagerer på påstand om fornøyde kunder

Finanstilsynet reagerer også på påstander på Eika sine nettsider om at de har Norges mest fornøyde kunder.

Disse påstandene var basert på en spørreundersøkelse, der resultatene og utvalget ikke ga riktig belegg for konklusjonen, ifølge tilsynet.

– Finanstilsynet ser alvorlig på at foretaket på denne måten har fremstilt seg betydelig mer fordelaktig enn det undersøkelsen ga dekning for, og mener foretaket også på dette punkt har gitt mangelfulle og lite balanserte opplysninger til kundene.

Vurderingen er at «informasjon om kundetilfredshet var egnet til å villede», og at Eika dermed har overtrådt kravene til god forretningsskikk i verdipapirfondloven.

Kan gjelde flere

Tilsynet påpeker også at kritikken «potensielt kan gjelde flere fondstilbydere». De trekker frem at flere fondstilbydere anbefaler enkeltfond på sine nettsider eller i apper, typisk ved hjelp av digitale verktøy eller at enkelte fond i fondslistene er merket "anbefalt" eller lignende.

– Slike anbefalinger må antas å ha stor innvirkning på kundenes valg av fond, skriver tilsynet.

Det trekkes videre frem at når spesifikke fond anbefales, skaper det en berettiget forventning om at disse har kvaliteter som kundene ellers ikke kan forvente å oppnå i øvrige fond, eller at fondet er et "godt kjøp" med hensyn til prisen.

– Finanstilsynet vil understreke at uttalelser i markedsføringen må være etterrettelig og kunne baseres på objektive og verifiserbare kilder.

Tilsynet krever også at fondstilbydere løpende vurderer det faglige grunnlag for å fremheve enkeltfond, og at de må kunne dokumentere dette.

– Tar saken på største alvor

Administrerende direktør for Eika Kapitalforvaltning, Bjørn Slåtto, svarer følgende til E24:

– Vi tar saken på største alvor og har rettet opp i alle punktene vi har fått kritikk for.

Når det gjelder den svake avkastningen som tilsynet peker på, viser Slåtto til at tilsynet har vurdert de siste ti årene, men at mye har endret seg den siste tiden.

– Det var en grunn til at vi byttet ut stort sett hele forvalterteamet for tre år siden, og etter det har de snudd svak avkastning til relativt god avkastning, sier han.

– Vi mener ikke vi har gitt villedende informasjon. Vi har aldri prøvd å fremstille det som noe annet enn det er, og vi følger vanlig markedspraksis, sier han videre.

– Mulig å misforstå

Eika skriver blant annet i sitt svar til synet at det var mulig å misforstå intensjonen bak fondsveilederen på de åpne sidene, og har blant annet endret formuleringer og noe funksjonalitet for å klargjøre formålet.

De viser til at tjenesten på de åpne nettsidene var en fondsveileder, som kun var ment som en illustrasjon, og ikke salgskanal.

Eika påpeker også at det ikke er noe rettslig forpliktelse til å sammenligne egenforvaltede fond med eksterne fond, selv om selskapet også selger eksterne fond. Det er ifølge Eikas oppfatning markedspraksis blant forvaltningsselskaper med fondsveiledere å i all hovedsak benytte egne fond.

Når det gjelder påstanden om kundetilfredshet, vil Eika-styret ta hensyn til dette i fremtiden. Samtidig mener styret «det er belegg for de uttalelser som ble gitt, da uttalelsene var knyttet til bransjelisten, og den relative plasseringen mot de øvrige kapitalforvaltningsmiljøene».