Helsenettet brukes hvert år til å sende over 130 millioner medisinske meldinger. Men nettet lammes for ofte av brudd, ifølge direktør for Helsenett Håkon Grimstad.

- Facebook, LinkedIn og Google virker nesten alltid. Da må vi kunne klare å få til det samme innen samfunnsviktige områder.

I nesten tre timer var sykehuset i Volda uten kontakt med omverdenen da en kabel ble kuttet i 2012 under vedlikehold. Sykehuset skulle ha to uavhengige linjer for å sikre telenettet. Ingen visste at leverandøren hadde lagt begge fiberkablene i samme kabel.

Ved Stokmarknes sykehus forsvant alt samband i oktober i fjor. Årsak? Ruterne skar seg da leverandøren gjorde vedlikehold.

Dette er to eksempler på hvordan deler av nettet til norsk helsevesen er slått ut siden 2010. Det betyr at sykehus, leger og sykepleiere mister muligheten til å kommunisere med omverdenen. Det har skjedd 22 ganger de siste fire årene, ifølge direktøren for Helsenett.

- Det skjer for ofte. Hendelsene har ført til at deler av nettet, enten lokalt, regionalt eller i landsdeler, har vært rammet i kortere eller lengre tid, sier Grimstad.

- Selv om ingen av hendelsene fikk åpenbare alvorlige konsekvenser eller skader for pasienter, så kunne dette fått følger.

- De ligger utenfor vår kontroll

2500 legekontorer, alle sykehus, alle kommuner, alle apoteker og andre helseaktører er koblet til Norsk Helsenett. Dette skal sikre at de kan samhandle elektronisk i ett sikkert nettverk.

Nettet brukes til å utveksle meldinger og annen informasjon som kan være livsviktig i enkelte situasjoner.

- Dette kan skyldes både menneskelige eller tekniske feil. Men det er hendelser som er kjennetegnet ved at de ligger utenfor vår kontroll og som vi ikke har kunnet gjøre noe med, sier Grimstad.

Aftenposten har i flere artikler skrevet om sammenbrudd i tele— og mobilnettet. En rekke ganger i år har store deler av befolkningen mistet telefon- og mobilforbindelse, blant annet med nødetatene.

De 22 gangene helsenettet har brutt sammen de siste fire årene, har noe gått alvorlig galt minst to steder samtidig.

Helsenett etterlyser en grunnleggende infrastruktur i Norge, hvor i nettet, data- og serversentrene og programvarene snakker sammen: Et system med mange ulike veier, og enkle og rimelige komponenter som utfyller hverandre.

- Vi må ha løsninger som alltid er tilgjengelig sett fra brukernes ståsted, uavhengig om enkeltdeler bryter sammen, sier Grimstad.