— Så lenge Color Line har anket dommen, så holdes vi ute i år også. De tjener på hver gang de kan blokkere oss, påstår administrerende direktør i Fjord Line, Ingvald Fardal.

Ekstrakostnad

15. mai starter Fjord Line en ny sommersesong med seilinger mellom Kristiansand og Hirtshals. Like ved siden av Fjord Cats anløpsplass ligger en lang gul og blå overbygd gangbro. Men Fardal tror ikke passasjerer uten egen bil får lov til å gå den lange veien ombord. De må sette seg på buss for fjerde året på rad.

— For passasjerene så går nok det helt greit, men det er jo en ekstrakostnad for oss, sier Fardal.

Color Line eier deler av gangbrua, eller tuben som den kalles. Resten eies av Kristiansand havn.

Vant rettssak

Da Fjord Line begynte å trafikkere havna, mente Color Line at konkurrenten skulle betale for bruken. Dette nektet Fjord Line da de mente at den allerede betalte havneavgiften skulle dekke slike fasiliteter. I vinter møttes partene i Dalane Tingrett for å avgjøre om Fjord Line måtte betale leie for sesongen 2010. I alle år etterpå har de brukt buss.

Fjord Line vant og dommeren mer enn antydet at Color Line misbrukte sin markedsmakt.

«Color Line har hatt og har en sterk posisjon i Kristiansand havn, og historien har vist at de har brukt sin posisjon fullt ut i konkurransen med Fjord Line. Når en ser på det beskjedne tviste​beløp denne saken gjelder, er det lett å tenke at historien gjentar seg», står det i dommen signert sorenskriver Alexander Schønemann i Dalane tingrett.

Color Line har anket dommen. Derfor er den ikke rettskraftig.

Vil finne løsning

Det er foreløpig ikke funnet noen løsning for årets sesong. Kristiansand havn jobber imidlertid for å finne en midlertidig ordning.

— Vi jobber med en løsning i det korte løp, og som forhåpentligvis er på plass innen seilingene starter 15. mai, sier havnedirektør Hallvard Aglen. Så mye mer ønsker han ikke å si om saken. Flere politikere har tatt til orde for at Kristiansand havn skal overta hele eierskapet til tuben, blant dem er leder for havnestyret Jan Oddvar Skisland. Aglen vil ikke si om det er aktuelt nå.

— Da er vi inne på spørsmålet om hva som kan bli en løsning på lang sikt. Det kan jeg ikke svare på nå, sier Aglen, og henviser til at dommen fra rettssaken mellom Fjord Line og Color Line ikke er rettskraftig.

- Må betale

Kommunikasjonsdirektør Helge Otto Mathisen i Color Line sier at de ikke har hørt noe fra Fjord Line om bruken av tuben i år.

— Vi har ikke holdt dem utenfor. Men om Fjord Line skal bruke våre installasjoner, så må de betale leie. De må gjøre opp for seg, sier Mathisen. Han sier at de gjerne tar et møte med Fjord Line for å bli enige om en pris.

— Dommen i Dalane Tingrett sier at leien var inkludert i havneavgiften?

— Det er en tingrettsdom som vi har anket. Vi tar ikke hensyn til den nå, sier Mathisen.