KRISTIANSAND: — Nå har vi brukt seks år og 300 millioner kroner på å utvikle produktene våre, så nå tenkte vi kanskje vi skulle begynne å tjene litt på dette, sier administrerende direktør i Viking Heat Engines, Tor Hodne, til Fædrelandsvennen.

Vi har tatt turen ned til selskapets lokaler i Østre Strandgate i Kristiansand for å høre hvordan det går med satsingen innen fornybar energi. Og fremtidsplanene er det ingenting å si på.

'Renewable Bay'

— Våre to produkter, Craft Engine og Heat Booster, kan skape grunnlaget for «The Renewable Bay». Vi har fantastiske muligheter for å skape noe som er en fornybar videreføring av «The Drilling Bay», med en rekke selskaper som er på vei opp og fram innen fornybar energi, sier en entusiastisk Hodne.

Det ene produktet, Craft Engine, og vyene om en fornybar-klynge har Fædrelandsvennen skrevet om tidligere. Teknologien Viking Heat Engines har utviklet omdanner spillvarme fra temperaturer helt ned i 80 grader til strøm. Kristiansand-selskapet samarbeider både med energi- og forsvarsdepartementet i USA og har den tyske bilmotordesigneren AVL Schrick som partner.

Trioen fra Viking Heat Engine mener de, som et lite sørlandsselskap som satser på miljøvennlig og bærekraftig teknologi, nå har skapt noe som verden har forsøkt å få utviklet i en mannsalder. Fra venstre: kommunikasjonssjef Tom Aguirre, oppfinner og partner Harald Nes Rislå og administrerende direktør Tor Hodne.  Foto: Sondre Steen Holvik

Starter serieproduksjon

— Vi setter i gang serieproduksjon med minimum 1000 motorer i to størrelser som kan leveres i løpet av neste år. Så har vi allerede 25 av de store maskinene, omtalt i høst, enten levert eller på vei ut til kundene i løpet av andre og tredje kvartal i år, forteller Hodne.

Det nye produktet, Heat Booster, som har blitt utviklet på under ett år, har Kristiansand-selskapet minst like stor tro på.

150 grader

— Heat Boosteren er en industriell høytemperatur varmepumpe, i prinsippet lik den du har hjemme. Forskjellen er at den kan produsere varme opp til 150 grader, som en av de aller første i verden så langt vi har kunnet sjekke, forteller oppfinner og deleier i selskapet, Harald Nes Rislå.

— Markedet for denne typen teknologi er svært. Der Craft Engine ikke har vært interessant i Norge grunnet den lave strømprisen, har Heat Boosteren et stort marked innenlands, med tanke på at strøm er innsatsfaktoren, forteller Hodne og trekker fram prosessindustrien lokalt som et konkret eksempel.

— I Norge florerer det av spillvarme fra prosessindustri i alle fjorder og fjell, som enten må kjøles ned før den sendes ut i elver og fjorder, eller går rett opp til kråkene. Lokalt jobber vi med Eyde-nettverket og er i kontakt med prosessindustribedrifter i landsdelen som er interessert i å bruke vår konkrete teknologi. Globalt har vi store aktører innen blant annet papp og papirindustri som ser på varmepumpen vår, sier Hodne.

Har du lest våre tidligere saker om Viking Heat Engines?

Flere ansatte

Nå må også Viking Heat Engine øke arbeidsstokken.

— Det blir fort en dobling av ansatte, fra 40 til 80, i løpet av året. Flesteparten av ansettelsene vil skje i Tyskland, der produksjonen finner sted, men vi vil nok også øke fra ca 20 til 30- 40 ansatte her i Kristiansand, sier Hodne.

Etter nær 30 millioner kroner i samlet underskudd for de siste fem tilgjengelig regnskapsårene (2010-15), tror selskapet nå på lysere tider.

— Vi sikter mot en omsetning på 300 millioner kroner til neste år og det dobbelt i 2018. Fra neste år regner vi også med å tjene penger, sier Viking Heat Engine-sjefen.

- Jo høyere temperatur, jo bedre

Marianne Furuholt, prosjektleder for energi i Eyde-klyngen. Foto: Eyde-klyngen

— Jo høyere temperatur en varmepumpe kan hente ut, jo mer kan varmen brukes til. Varme under 70 grader er for eksempel ikke brukbart til særlig mer enn romoppvarming, forteller prosjektleder for energi i Eyde-klyngen, Marianne Furuholt.Hun er positiv til teknologi som brukes til å gjenbruke og gjenvinne spillvarme, som det er en god del av i prosessindustrien.

— Selv om noen har vært flinke til å gjenvinne spillvarmen, er det fortsatt mye varme som går til kråkene. Så det er absolutt mer å hente, mener Furuholt.

Eyde-klyngen og Viking Heat Engine skal møtes denne uka for å se nærmere på hva de konkret kan samarbeide om.

— Fra vår side har vi vært i kontakt med et par bedrifter som kan være interessert i å bruke teknologien. Men det er fortsatt i en tidlig fase, så det er ikke noe konkret å melde ennå, sier Furuholt.