— Du leder en virksomhet med 20.000 ansatte i 15 land. Er du i stand til å fatte omfanget av den virksomheten du leder?

— Ja. Men det er ingen tvil om at dette er et stort konsern. Med 25 forretningsområder, og av disse seks store, så skjønner du at dette er komplekst. Med kapitalforvaltning og forsikring er vi nesten like store som Oljefondet. Jobben min er å ha oversikten.

- Klarer du det?

— Det håper jeg da inderlig. Fordelen er at jeg har jobbet lenge i forskjellige områder i finans. Jeg prøver å se de store perspektivene, samtidig som jeg går ned i maskinrommet. Som leder prøver jeg å gå opp og ned i konsernet i tillegg til å ha oversikten i bredden.

- Hvorfor tar du deg en tur ned i maskinrommet?

— Du må ha noen ideer om hvordan samfunnet, kundene, teknologien og konkurrenten vil påvirke banken. Så må du tenke gjennom mange mulige fremtidsbilder, og til slutt lage en visjon.

- Hva lærer du i maskinrommet?

— At du må lage kundeløsninger som kunden synes er unike. Jeg pleier å gå ned i filialene og teste dette ut som kunde. Jeg trekker kølapp for å ha en fysisk opplevelse av å være kunde hos oss. Det lærer jeg mye av. I 2013 hadde jeg i tillegg i gjennomsnitt to kundemøter hver dag, primært med bedriftskunder.

- Hva er de vanskeligste avgjørelsene som leder?

— Det må være å gjøre større nedbemanninger. Jeg er et menneske av kjøtt og blod, og det er alltid vanskelig å si farvel til gode kolleger. Men du er trent til å ta beslutninger, og du er trent til ikke å bli for følelsesmessig engasjert. Det gjelder å være godt forberedt og begrunnelsene må være gode.

- Tviler du i slike situasjoner?

— Ja. Jeg søker meg frem til beslutninger.

- Hva med store beslutninger som du må ta raskt ?

— Vi tar mange hurtige og store beslutninger hver dag. Jeg er ikke redd for det, men jeg legger stor vekt på å ta bare de beslutningene andre ikke kan ta. Det skal ikke være for lett for andre å komme til meg med sine beslutninger. Jeg dytter beslutningene utover og nedover i konsernet. Samtidig er det sentralt å sette klare mål og å bygge en sterk bedriftskultur som grunnlag for dette.

- Når du kommer på jobben mandag, hvor stor del av ukens arbeidstid er planlagt og avtalefestet?

— I de første tre månedene etter at jeg ble konsernsjef i september var det hvert minutt fra 07 om morgenen til 12 om natten. Så begynte jeg å ta mer ansvar for min egen timeplan. Sekretæren min legger nå inn litt luft i timeplanen, blant annet for å reflektere litt i fristundene.

- Tenker du mye på familielivet ditt?

— Du er inne på et litt vanskelig tema. Jeg vil si det slik: Jeg har en god støtte av familien, og jeg har en støttende kone. Men jeg måtte avklare min nye jobb med henne. Hun visste at det var en mulighet jeg ikke ville si nei til, så hun sa ja med én gang. Jobben går på bekostning av familielivet, men føler jeg at det er en belastning? Svaret er nei, for dette har vi avklart på forhånd. Derfor prøver jeg å holde lørdagene fri til å bruke tid med familien.

- Du sier lørdager. Hva med søndagene?

— Da jobber jeg. Det er min måte å jobbe på for å forberede meg til uken. Det er 52 lørdager i året. Tenk så mye fritid det er. Det er jo fantastisk!

- Tøffer du deg nå?

— Nei. Jeg har det så fantastisk på jobben og jeg har det så godt med min familie og min familie støtter meg. Derfor bruker jeg lørdagen med dem.

- Blir det ikke et ensporet lederliv?

— Husk at dette er fantastisk. Dette er ikke spøk, men jeg blir «energized» av jobben og kundene. Banken blir litt min familie. Du lever med den, og du forbindes med den på godt og vondt. I bankfamilien møter jeg massevis av fantastisk interessante mennesker i mange land. Vi snakker ikke bare bank, men er innom mange temaer, slik vanlige familier er.

LES OGSÅ: