Argentina kunne i forrige uke ikke betale renter på sin statsgjeld som forfalt 30. juli. Landet hadde dermed misligholdt sine betalingsforpliktelser og var dermed i praksis «konkurs» — for andre gang på 12 år.

En gruppe internasjonale storbanker – blant dem amerikanske JPMorgan og Citibank, britiske HSBC og tyske Deutsche Bank – skal ha tilbudt seg å kjøpe opp en mindre del av statsgjelden som utløste «konkursen».

Forhandlinger

Bankene innledet mandag forhandlinger om å overta denne gjelden, melder næringslivsavisen Ambito Financiero i Buenos Aires og andre argentinske medier.

Da Argentina gikk «konkurs» ved årsskiftet 2001-02, nektet en gruppe långivere å være med på en gjeldsordning hvor 70 prosent av den gamle statsgjelden ble slettet.

Kreditor Paul Elliott Singer. Foto: REMY STEINEGGER, WORLD ECONOMIC FORUM

Denne gjelden – som har vokst til anslagsvis 1,5 milliarder dollar (9,5 mrd. kr) med renter og rentes rente — ble kjøpt opp av en gruppe amerikanske hedgefond som frontes av den profilerte kapitalforvalteren og milliardæren Paul Elliott Singer.

Rettsprosesser

Disse kreditorene har brukt amerikanske domstoler i en årelang rettsprosess for å inndrive det de hevder Argentina skylder dem.

Argentina har avvist alle krav fra det de foraktelig kaller «gribbefondene» og har til nå ikke betalt dem en eneste cent.

Argentina forsvarer seg med å vise til at flertallet av kreditorene – 92 prosent – i 2005 og 2010 gikk med på å restrukturere – eller slette – deler av den gamle statsgjelden.

Amerikansk rett

Ettersom den gjelden de krangler om er tatt opp i USA, gjelder amerikanske rettsregler hvis lånene blir misligholdt.

Dermed kan ikke Argentina med argentinsk lov i hånden tvinge alle kreditorer til å godta en restrukturering av den gamle statsgjelden slik flertallet av kreditorene gjorde.

Argentina tilhører gruppen av land som rangeres blant dårlige betalere i de internasjonale kapitalmarkedene.

Landet har gått «konkurs» - misligholdt sine betalingsforpliktelser – åtte ganger i sin snart 200-årige historie.

Tror på løsning

Foreløpig har ikke den siste «konkursen» slått ut i umiddelbar svekkelse av Argentinas kredittverdighet i de internasjonale kapitalmarkedene.

Det betyr at markedsaktørene regner med at det blir funnet en løsning.

Prisen på argentinsk statsgjeld (statsobligasjoner) med forfall om 20 år, som handles i finansmarkedene, har falt bare et par cent siden «konkursen» var et faktum i forrige uke, skrivernyhetsbyrået Bloomberg.

Det normale i slike «konkurssituasjoner» er et bratt fall i obligasjonsprisene og kraftig økningen i renten på slike gjeldspapirer, ifølge kredittvurderingsbyrået Moody’s som har statistikk for slikt tilbake til 1988. ## Peso er stabil

Hvis det ikke blir funnet en snarlig løsning på den nye gjeldskrisen i Argentina, kan landets valuta peso falle med ytterligere 11 prosent mot amerikanske dollar etter et betydelig fall den siste måneden, ifølge analytikere.

Kursen på peso var uendret mot dollar like før børsåpning i Buenos Aires tirsdag.

Etterforskning

Finanstilsynet i Argentina har innledet etterforskning av de såkalte «gribbefondene» etter «konkursen» i forrige uke.

Argentinske myndigheter mistenker hedgefondene for å ha spekulert og tjent penger på «konkursen» ved å kjøpe en særskilt forsikring mot mulig mislighold av statsgjelden – såkalt credit default swaps (CDS), skriver nyhetsbyrået Reuters.

Mistillit til megler

Forhandlingene mellom Argentina og «gribbefondene» har foregått i New York den siste måneden med en av byens advokater som rettsoppnevnt megler.

En dommer i New York avviste mandag et krav fra Argentina om å fjerne advokaten som de hevder ikke er upartisk.

Den argentinske regjeringens kabinettsjef Jorge Capitanich sa til pressefolk at megleren hadde opptrådt som «talsmann for «gribbefondene».

På sperret konto

Myndighetene i Buenos Aires hevder Argentina ikke har misligholdt sine betalingsforpliktelser, men at amerikanske domstoler hindrer landet å betale renter på statsgjelden.

I motsetning til 2002, har landet i dag betalingsevne til å betjene den restrukturerte statsgjelden.

Landets sentralbank overførte 539 millioner dollar (3,4 mrd. kr) til den amerikanske banken The Bank of New York Mellon innen fristen for å betale renter til obligasjonseierne som opprinnelig utløp 30. juni, men som automatisk ble forlenget med 30 dager på grunn av rettstvistene i USA.

Likebehandling

Amerikansk høyesterett fastslo tidligere i sommer at Argentina må behandle sine kreditorer likt. Det betyr at pengene på kontoen i New York-banken er sperret inntil det foreligger en avtale med «gribbefondene».

Argentinerne hevder at når de ikke får betalt kupongrenter som forfalt 30. juli, kan det utløse krav fra kreditorene som godtok gjeldsordningen i 2005 og 2010 om å tilbakebetale hele statsgjelden.

Betaler gammel gjeld

For å understreke at landet er betalingsdyktig, foretok Argentina i forrige uke en første betaling av ubetalt gjeld til den såkalte Parisklubben av kreditornasjoner.

Dette dreier seg om 642 millioner dollar (4 mrd. kr) av gammel misligholdt statsgjeld fra før «konkursen» for 12 år siden. Argentina inngikk avtale med Parisklubben i fjor om å begynne nedbetalingen av denne gjelden.

Den argentinske statens utenlandsgjeld er på 29 milliarder dollar (182 mrd. kr) mot 81 milliarder dollar (510 mrd. kr) da landet gikk «konkurs» i 2001, skriver det britiske nyhetsmagasinet The Economist.