Et forslag fra Fremskrittspartiet, Senterpartiet, SV og Rødt om å be regjeringen stanse den planlagte utbyggingen av NorthConnect ble torsdag stemt ned i Stortinget.

Men det blir ikke grønt lys for utbyggingen av den grunn.

I stedet stemte flertallet for at energiloven må endres slik at Statnett sikres monopol på å eie og drifte alle framtidige utenlandskabler. Det betyr at det ikke blir noen utbygging av NorthConnect-kabelen i privat regi, slik planen har vært.

Fra før har Olje- og energidepartementet varslet at konsesjonssøknaden fra NorthConnect ikke vil bli behandlet nå. Olje- og energiminister Tina Bru (H) begrunnet dette med at to andre utenlandskabler allerede er under bygging, og at regjeringen vil høste erfaring med disse først.

Det er kraftprodusentene E-CO Energi, Vattenfall, Agder Energi og Lyse Produksjon som står bak NorthConnect-prosjektet. Planen har vært å legge en kabel på 1.400 megawatt fra Sima i Hardangerfjorden til Peterhead i Skottland.

Men prosjektet har vært kontroversielt, og opposisjonen har spesielt vist til bekymring for at krafteksport til Skottland skal svekke norsk konkurransekraft ved å føre til høyere strømpriser i Norge.