VENNESLA: — Gjeldsforhandlingene har ikke ført fram. Det er ikke grunnlag for videre virksomhet som håpet. Derfor har vi besluttet konkurs, sier advokat Håvard Wiker, som siden 23. august har ledet gjeldsnemnda som skulle forsøke å få bedriften videre.

— Styret, ledelse og jeg som leder av nemnda er enige. Vi går ikke videre. Konkursbegjæring vil bli levert Kristiansand Tingrett fredag, opplyser Wiker.

Han sier konkursboet vil forsøke å jobbe med å få inn nye eiere, og om mulig få til videre drift. Men han medgir at i øyeblikket vet han ikke om noen aktuelle interessenter.

Ved konkurs har Hunsfos en gjeld på rundt 130 millioner kroner.

— Det er med andre ord en stor konkurs, sier Wiker.

Hunsfos Fabrikker har eksistert i 125 år, og har vært Venneslas hjørnesteinsbedrift. Men de siste tiårene har papirfabrikken gått med underskudd nesten hele tiden. Arbeidstokken er redusert fra over 1000 til dagens 140. ## - En trist dag

Einar Ellingsen har jobbet 30 år på Hunsfos. Han måtte fungere som klubbleder da konkurs-beskjeden kom.

— Ja, for den egentlige klubbleder, Arne Berntsen, er på en lenge planlagt ferie i utlandet. Jeg ble innkalt til allmøte 12.45 torsdag – og dette kom som et sjokk. En fryktelig trist dag, sier Ellingsen.

Han hadde ikke ventet konkurs akkurat nå. De økonomiske problemene er velkjente, men de siste signalene har vært at papirfabrikken skulle få lov å drive ut året, mens eiere og gjeldsnemnd forsøkte å finne løsning.

— Jeg håpet på gode nyheter, men så ble det altså det helt motsatte. Mange har arbeidet på bedriften like lenge som meg. De kommende dagene vil alle få oppsigelse. Det er klart dette er tøft, sier Ellingsen.

Det var gjeldsdnemndas leder, advokat Håvard Wiker, som fortalte de 140 ansatte at Hunsfos Fabrikker begjæres konkurs fredag.

- Et stort indsutrieventyr er slutt

Vennesla-ordfører Torhild Bransdal sier Hunsfos Fabrikker har vært som et stort eventyr for Vennesla i 125 år.

— Hunsfos har betydd enormt for Vennesla og utviklingen av bygda. Derfor er dette en rar og trist dag. En epoke ser ut til å være over, sier Bransdal til fvn.no.

Hennes tanker går først og fremst til de ansatte og de mange familiene som rammes.

— Selv om Hunsfos har færre ansatte enn før, er det fortsatt svært mange som berøres av denne konkursen. 140 arbeidsplasser er mange. Mitt håp er nå at hele regionen ser hvor dyktige folk som har jobbet på Hunsfos, og at mange kan få nye jobber raskt, sier hun.

Ikke varslet

— De ansatte ved Hunsfos er meget dyktige og kompetente, sier hun.

Bransdal ble ikke varslet om konkursen. Hun hørte rykter torsdag ettermiddag. Derfor hadde hun kontakt med NAV, for sikkerhets skyld.

— Vi skal ikke ha noen møter om dette i kommunen. Det er lite vi kan bidra med. NAV skal ha øket beredskapen og er klar til å håndtere de mange som mister jobben, sier hun.

Hun vil ikke uttale seg om hun tror på muligheter for videre drift. Hun vil heller ikke snakke om hva kommunen tenker om de store eiendommene på Hunsøya som kan bli ledige.

— Dette er ikke dagen for å snakke om det, sier hun.

Dette er pressemeldingen fra Hunsfos:

Kristiansand tingrett åpnet gjeldsforhandlinger i Hunsfos Fabrikker AS den 24. august. Gjeldsnemnden har i dag besluttet å innstille produksjonen med umiddelbar virkning.

Alle ansatte vil motta oppsigelse, idet det per i dag ikke foreligger trygghet for at produksjonen kan gjenopptas. Selskapets ledelse har vært optimistiske med hensyn til at en gjeldsordning kunne lykkes, og virksomheten har fått støtte av sine kunder. Den støtten man har fått har imidlertid ikke vært tilstrekkelig til å møte de krav ledelsen og gjeldsnemnden har satt for å kunne videreføre produksjonen.

Gjeldsnemnden har på overnevnte bakgrunn gitt sin tilslutning til at selskapet innleverer oppbudsbegjæring.

Gjeldsnemndens leder, advokat Håvard Wiker, vil fortsette sitt arbeid for om mulig å finne alternative løsninger for virksomheten på Hunsfos, og har ikke utelukket muligheten for å finne nye eiere som kan gjenoppta produksjonen.

Hunsfos har blitt påvirket av høye råvarepriser, høye energipriser og styrkingen av kronen, og har ikke maktet å øke prisene til kundene i tide for å nå de resultater som har vært avgjørende for en bærekraftig virksomhet.

Hunsfos Fabrikker