Natt til torsdag norsk tid kunngjorde Steve Jobs, som sammen med Steve Wozniak grunnla Apple, at han går av som administrerende direktør for selskapet. Nyheten kom som en stor overraskelse, melder AP.

55 år gamle Jobs har hatt en sjelden type kreft i bukspyttkjertelen, og ble operert for sykdommen i 2004. I 2009 ble han sykmeldt på grunn av helseproblemer, og Jobs ble igjen sykmeldt 17. januar i år.

I et brev Jobs skrev der han varslet at han ville trekke seg, skrev han at han ikke ville nøle med å si fra hvis han ikke lenger var i stand til å oppfylle sine forpliktelser og forventninger som sjef for Apple.

"Den dagen er dessverre kommet," skriver han i brevet.

Apples aksjekurs falt 7 prosent på nyheten, men flere analytikere beroliger markedet og sier at investorene kjenner Cook og har tillit til ham.

Markedet regner ikke med at Jobs' avgang får følger for Apples planer om nye produkter, inkludert en ny iPhone i september og en tredje versjon av iPad i 2012. I februar hevdet National Enquirer at Jobs var dødssyk av kreft, og trykket bilder av den da svært tynne Apple-sjefen, angivelig på vei inn ipå Stanford Cancer Center sør for San Francisco.

Tim Cook er utnevnt som arvtageren etter Jobs, som er valgt til styreleder.

Jobs og Wozniak grunnla firmaet i 1976, og lanserte samme år Apple datamaskiner. Selskapet ble tidlig en viktig bidragsyter i databransjen, og står bak en rekke teknologiske nyvinninger; iPod, iPhone og iPad er eksempler på produkter som har gitt selskapet enorm suksess.