Årets hittil dyreste fritidsbolig med brygge og anneks ble solgt på Østerøya i Sandefjord kommune for 23,6 millioner kroner, 7,6 millioner over prisantydning.

– Vi merker en klar tendens til at det er solgt langt flere dyre eiendommer i år sammenlignet med 2010. I Vestfold har volumet økt med 10 prosent det siste året, og prisene har, etter det vi har regnet ut, økt med 16 prosent, sier Jørgen Petterson hos meglerfirmaet Krogsveen.

Petterson understreker likevel at det fortsatt er kjøpers marked, men er optimistisk når det gjelder framtidsutsiktene i hyttemarkedet.

– Tendensen er klar. Har vi de rette objektene, går salgene rimelig fort, sier han.

Sandefjord på topp Sandefjord i Vestfold ligger på pristoppen med et gjennomsnitt på 7,2 millioner kroner for en fritidsbolig. I 2010 var det Tjøme som var dyrest.

Prisene på fritidsboliger ved sjøen har steget med 18 prosent på landsbasis siden i fjor sommer og fram til 31. mai i år. Hittil i år er snittprisen på slike hytter over 2,5 millioner kroner.

Det viser beregninger som er gjort av TNS Gallup på oppdrag fra Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff) og Finn.

– En prisvekst på 18 prosent viser at tryggheten for framtiden og egen økonomi er tilbake for fullt etter finanskrisen. Kjøpekraften er god og mange ønsker seg et sted ved sjøen, sier nestleder Leif J. Laugen i Eff.

Drar opp snittprisen Megler Eivind Berentsen ved ABCenter Eiendom med Aust— og Vest-Agder som primære virkefelt, har også merket økt pågang på de dyre objektene i prisklasse over 8 millioner kroner.

– Det er relativt få hytter i denne prisklassen, men de er med på å dra opp snittprisene i markedet, sier Berentsen.

– Sommermånedene kommer til å bli bra. Vi ser allerede en svært positiv tendens, sier han.

Den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen for fritidsboliger ved sjøen siste året var 32.603 kroner. Fritidsboliger selges i snitt 7 prosent over prisantydning.

Omsetninger av kysthytter var i 2010 omtrent på samme nivå som året før. Da ble det solgt 1.253 slike eiendommer gjennom mekler eller advokat. Beregninger i meglerbransjen går ut på at rundt 5 prosent av salgene skjer privat.