Kredittgenerasjonen er nå på full fart ut på diverse studiesteder. Mange studenter henter penger fra Lånekassen og banker. På denne måten er det mange som dermed for første gang får litt større summer mellom hendene enn de er vant til.

Da er det fristende å løpe i butikken og kjøpe ny, dyr PC på avbetaling.

— «Kjøp nå og betal senere» er en fallgruve som mange unge går i. Varen du engang kjøpte kan faktisk ende opp med å bli dobbel så dyr. Rådet er soleklart, har du ikke penger må du bremse ned forbruket, ikke bruke lånte penger, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.

Guttene er flinkest

Det er en undersøkelse blant studenter som er gjennomført av Ipsos MMI for DNB som viser at 47 prosent av studentene kjøper ting de ikke har råd til. Deler man mellom kjønnene, viser statistikken at en høyere andel kvinner enn menn kjøper ting de egentlig ikke har råd til.

- Hele 50 prosent av de kvinnelige studentene har handlet til tross for at de egentlig har råd, mot 40 prosent av mennene, skriver DNB i en pressemelding.

Målgruppen for undersøkelsen er studenter, og tema er studentenes personlige økonomi. Totalt er det gjennomført 394 intervjuer blant studenter hentet fra Ipsos MMIs internettbase.

- Hvorfor er kvinner verst?

— Vel, kvinner har en tendens til å tråkke mer på shoppinggassen fordi vi er mer forfengelige. Vi bruker utvilsomt mer på klær og kosmetikk enn gutta. Impulsshoppingen kan komme av at kvinner er mer opptatt av å følge trender. I stedet for å vente til klesplagget er på salg skal det kjøpes så fort det kommer på hengeren, sier Sandmæl, som også er programleder for TV3s Luksusfellen.

- Det er synd hvis man allerede i ung alder presser seg selv inn i et trangt økonomisk hjørne. Betaler du ikke regningene dine blir du ikke bare økonomisk svartelistet, det blir også veldig dyrt, legger hun til.

Kjøpepress og massiv markedsføring

Hun får støtte fra studentenes egen juridiske tjeneste, Juss Buss.

— Vi erfarer gjennom vår saksbehandling at unge generelt har dårlig kunnskap om konsekvensene av å stifte gjeld. Enten det gjelder inkasso og tvangsfullbyrdelse i form av utleggstrekk i lønn elller tvangssalg av eiendeler, skriver gjeldsgruppa i Juss Buss i en kommentar.Ifølge Juss Buss har de et økende antall henvendelser fra unge klienter som sliter med uhåndterlig gjeld.

— Typiske årsaker til dette er kredittkortgjeld, forbrukslån, forfalt boliglån og lignende. Vårt inntrykk er at kjøpepress blant unge, samt dels massiv markedsføring av og dels enkel tilgang på kredittkort og forbrukslån har mye av skylden for denne uheldige utviklingen, skriver Juss Buss.

Pastillesker blir til tusener

Forbrukerøkonomen i DNB er klar i sitt råd til forbrukerne.

- For å få mer kontroll bør de unge i større grad sette opp et budsjett. 7 av 10 sier at de ikke har oversikt over inntekter og utgifter. Men det er i perioden hvor økonomien er trang at man har mest å vinne på å sette opp et budsjett, sier Sandmæl.

Hun viser til at enkelte banker har budsjettmodeller i sine nettbankløsninger, og at det å legge sammen kategorier av forbruk basert på kontoutskrifter tre måneder tilbake i tid, kan være lurt.

— Når du får oversikt vil du tydeligere oppdage de små lommeboktyvene som stjeler mer penger enn du tenker over. Tre pastillesker kjøpt i kiosken i uken er for eksempel nærmere 2500 i året eksempelvis, sier Sandmæl.

Svartelisting kan ødelegge

Mens det på den ene siden kan være digg å kjøpe seg noe nytt, er det mange dårlige sider ved det å ikke klar å gjøre opp for seg. Det er langt flere ungdommer mellom 20 og 30 år som har betalingsanmerkninger i Norge enn i andre aldersgrupper.

En betalingsanmerkning er det siste som skjer i en prosess der du ikke gjør opp regningene dine. Denne anmerkningen kommer i registre, som en slags svarteliste, som sjekkes dersom du skal ha lån eller nye kreditter. En anmerkning betyr at du mest sannsynlig ikke får det boliglånet du ønsker det, eller kreditt på ditt nye mobilabonnement.