— Det er et av de største flyene som har landet på Kjevik noensinne. Jeg så da det landet. Det kom stille som ei mus og alt gikk fint, forteller fungerende lufthavnsjef Magne Ryggetangen ved Kristiansand lufthavn Kjevik til Fædrelandsvennen.

Det var en Boeing 767-maskin fra kongedømmet Saudi-Arabia som landet på Kristiansand lufthavn Kjevik ved 15-tiden mandag. Eier er Saudi Aramco, Saudi-Arabias statsoljeselskap og det aller største oljeselskapet i verden.

Ifølge rykter fra flere hold skal det være en sjeik som er på besøk i Kristiansand, men det er ikke bekreftet.

— På grunn av krav til brann- og redningsberedskap måtte vi øke både bemanningen og antall brannbiler da flyet landet. Det er på grunn av internasjonale sikkerhetskrav, forteller lufthavnsjefen.

Mange år siden sist

Boeing 767-fly har en passasjerkapasitet på omtrent 400 personer, men det er uklart hvordan Saudi Aramcos fly er innredet. Det har et vingespenn på 48 meter.

— Jeg har ikke vært inne i flyet, og kommer nok ikke inn heller. Slike fly pleier sjeldent å slippe folk inn, forteller Ryggetangen.

Han legger til at det har landet like store fly før, men at det er mange år siden.

Få personer om bord

Hva som bringer flyet og dets passasjerer til Sørlandet, er ikke kjent. Fædrelandsvennen har snakket med en rekke personer som kjenner landsdelens oljeutstyrsbransje godt, men ingen har kunnet forklare hva som har lokket Aramco-folk til Kristiansand.

Ryggetangen kan heller ikke svare på detaljer om flyets personer.

— Det eneste jeg vet er at det ikke var mange personer om bord i flyet. Hvem som var der og hva de skal vet jeg ikke, forteller han.

Kontorer i Norge

Flyet skal dra fra Kristiansand igjen klokka 10.00 tirsdag. Saudi Aramco har nylig åpnet kontorer i Norge, og søndag 23. august var selskapets toppsjef Khalid A. Al-Falih i Stavanger og møtte olje- og energiminister Tord Lien.

Hovedforklaringen på dagens lave oljepriser er tilbudsoverskudd. En viktig årsak til det, er at nettopp Saudi Aramco fortsetter å produsere for fullt fra sine enorme oljereserver.

I tidligere perioder med fallende priser har gjerne Aramco redusert produksjonen.