Næringslivet på Sørlandet venter i spenning på at National Oilwell Varco skal fortelle hvor mange som mister jobben hos dem. Hittil i år har bedriften avsluttet kontrakten med 300 innleide, ti prosent av arbeidsstokken på Sørlandet.

Hvor mange som totalt må ut i jobbmarkedet skal bedriften sannsynligvis fortelle om onsdag.

— Vi har dialog med alle bedrifter som har utfordringer, og har hele tiden en beredskap for å skaffe folk nytt arbeid, sier spesialrådgiver i NAV Vest-Agder, Per Lund.

Etter det Fædrelandsvennen har grunn til å tro, vil de varslede bemanningskuttene hos NOV bli konkretisert på allmøter onsdag. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Ledigheten stabilisert

De siste månedene har flere andre bedrifter varslet nedbemanning, som Cameron Sense, Aker Solutions og Frontica Business Solutions.

Tall fra NAV viser at det den siste måneden har gått ut permitteringsvarsel til 60 nye i olje— og offshorebransjen på Sørlandet. Til nå har de varslet om 724 permitteringer siden nyttår.

For en måned siden skrev Fædrelandsvennen at tallet på ledige ingeniører var fordoblet.

Nå har det stabilisert seg.

Tallene viser at det ved månedsskiftet mai/juni var 11 færre ledige ingeniører enn en måned tidligere. Ved utgangen av mai var det 191 ledige ingeniører i Vest-Agder - men det er altså før NOV slipper sine tall.

- Lett om du flytter

48 av dem har vært uten jobb i mer enn seks måneder.

— Gjennomstrømningen er relativt god. Derfor er det ikke noen dramatikk for ingeniørene. Vi vet at de er omstillingsdyktige og har lett for å få seg jobb, sier Per Lund.

De som vil flytte på seg kan lett få jobb.

Han mener at ordet krise ikke bør brukes om arbeidsmarkedet for ingeniører med oljebakgrunn.

— Vi vet at ingeniører også har høy grad av mobilitet. Det gjør det lett for dem å få jobb, sier Lund.

— Lett?

— Ja. De som vil flytte på seg kan lett få jobb. En del bransjer går bra. I bygg og anlegg kommer det jobber. Prosessindustrien har vind i seilene. Kommunene har lenge slitt med å få kvalifiserte ingeniører. Så vet vi at det for eksempel er stor etterspørsel etter ingeniører i Tyskland, sier Lund. Han legger til at mange andre land lønner ingeniører høyere enn i Norge, og at det kan være noe å tenke på for sørlendinger som har lyst på et utenlandseventyr.

Venter i spenning

Lund anslår at bølgedalen i bransjen vil merkes enda bedre neste år. De har beredskap klar for blant annet å arrangere jobbmesser for å hjelpe ansatte som står uten jobb.

Det er ikke sikkert jobbmarkedet på Sørlandet kan ta unna alle de som eventuelt kommer ut fra NOV

NITO-leder Maya Twedt Berli er ikke sikker på at Sørlandet klarer å ta unna alle de ledige personene som kommer ut fra NOV, men tror de som er villige til å pendle en periode vil få seg jobb. Foto: NITO

Regionsjef i fagforeningen NITO Sør, Maya Twedt Berli, sier at de venter i spenning på hva som skjer med National Oilwell Varco.— Det er klart det er stor spenning rundt hvor mange det blir, og det er ikke sikkert jobbmarkedet på Sørlandet kan ta unna alle de som eventuelt kommer ut fra NOV, sier Berli.

Også hun peker på at det er brukbart jobbmarked rundt oss, blant annet trengs flere ingeniører i Danmark.

— Så finnes det en del ledige jobber også i Norge og på Sørlandet. Det kommer nye veiprosjekter og store byggeprosjekter. Ved å omstille seg og oppdatere kompetansen sin, kan nok mange ingeniører få ny jobb.