Bankkjellerens lokaler var fylt til randen like før møteleder John G. Bernander tok ordet og introduserte dagens foredragsholdere. Foto: Richard Nodeland

– Agder er et sterkt industrifylke med mye eksport. Faktisk er vi landets største eksportfylke målt pr innbygger, sier administrerende direktør i Oxford Research, Harald Furre.

Han kunne for første gang i konjunkturbarometerets historie presentere prognoser for landsdelens næringsliv frem mot 2020. Verdiskapningen øker med 23 prosent fra 2012 til 2020, mens det tilsvarende tallet for sysselsettingsutviklingen ligger på 9 prosent.

– Industrien vokser kraftig videre, og mer i verdiskapning enn sysselsetting. Når kurven nå snur har industrien på Agder vist en veldig stor omstillingsevne, sier Furre.

Oppsiktsvekkende

Kyrre Knudsen, sjeføkonom i Sparebank 1 SR–Bank, mener som Furre at økningen i antall industriarbeidsplasser er det mest oppsiktsvekkende som legges frem i barometeret. – Det er første gang på 10 år at sysselsettingen innen industrien øker. På Sørlandet har den oljerettede industrien vært mer globalt rettet og mer utsatt for konkurranse enn i Rogaland. I tillegg har sterk kronekurs over flere år vært en hemsko, forteller Furre. Med den siste tids innovasjon og omorganisering i sektoren, kombinert med hva han kaller "tidenes julegave," en kronesvekkelse på 15 prosent, mener Knudsen at fremtiden ser lys ut for industrien.

Knapphet på arbeidskraft

Og skal vi tro avdelingsdirektør i NAV, Per Lund, vil problemet fremover ikke bli arbeidsledighet, men knapphet på arbeidskraft. – Det er 19.000 som jobber i pleie og omsorg i Agder-fylkene i dag. Skal vi klare eldrebølgen som er på full fart, må vi opp i 33.000 ansatte. Det vil si at 1 av 3 avgangselever på videregående skole bør gå inn i pleie og omsorg, forteller Lund. Han blir supplert av sin kollega, NAV-direktør i Vest-Agder, Elisabeth Blørstad. – Spørsmålet blir egentlig hvor vi skal hente all arbeidskraften fra. Med økonomisk vekst i Europa og en kamp om arbeidskraft lokalt, må vi tenke nytt, sier hun og legger til at det bare i Agder-fylkene er 30.000 mennesker utenfor arbeidslivet.

Verdiskapning viktigst

– Her kommer viktigheten av produktivitetsutviklingen fremover inn, parerer Knudsen. – Alt som har skjedd i olje og gass har hatt enorm positiv kraft i alle andre sektorer, men ikke den offentlige. Kan man effektivisere mer, spør han.

– Å øke verdiskapningen fremover er aller viktigst, svarer Furre. – Det er den konkurransedyktige industrien som til syvende og sist skal betale for offentlig sektor.

Sjeføkonomen trekker også fram nettverkene som er vokst fram på Sørlandet, Node og Eyde. – I Bergen er det nå er vokst fram flere tv-relaterte arbeidsplasser rundt TV2 enn i kanalen selv. Det kan skje andre plasser også, sier Knudsen.

– Denne dynamikken har vi allerede. Industrien blir bærebjelken på Agder fremover og genererer eksportinntekter for fylket og landet. Det må vi bygge opp om, oppfordrer Furre.