– 2017 var året det snudde

Node-sjef Anne Grete Ellingsen mener oljeservicebransjen har gjort en veldig bra omstillingsjobb det siste året. Hun mener 2017 ble året det snudde for den kriserammede bransjen.

Publisert: Publisert:

Node-sjef Anne Grete Ellingsen mener 2017 var året det snudde for oljeservicebransjen. Nå ser hun lysere på fremtiden. Foto: Richard Nodeland

  • Richard Nodeland
Denne artikkelen er over to år gammel

KRISTIANSAND: – 2017 var året det snudde og da vi kunne konkludere med at bransjen hadde gjort en veldig bra omstillingsjobb. Flere av våre medlemmer har fått oppdrag både nasjonalt og globalt, og andre igjen har fått gjennombrudd med ny teknologi og kompetanser på andre områder, forteller Anne Grete Ellingsen, leder for oljeserviceklyngen GCE Node, og sikter blant annet til offshore vind og fiskeoppdrett.

– Vi så også mye større fokus på dette med digitalisering, som vil gjøre prosjekter mer kostnadseffektive og være med på å løse miljøproblemer, fortsetter hun.

Konkurransekraft

I 2018 er KonKraft-rapporten det første Ellingsen ser fram til. KonKraft, som er et samarbeidsorgan mellom partene i arbeidslivet med fokus på økt konkurransekraft på norsk kontinentalsokkel, skal over nyåret levere en innstilling for prosjektet “Konkurransekraft – norsk sokkel i endring”.

– Der håper jeg på tydelige forslag om samme standard for utveksling av data i nåtid mellom aktørene i bransjen. Ellers skal vi jobbe videre med fokusområdene til Node, fortsette jobben med å flytte kompetanse til nye sektorer samt etablere større samarbeid med land som Japan, Tyskland og Brasil, sier Ellingsen.

Les også:

Les også

Derfor ser Node-sjefen muligheter i krisen

Håper på stabil oljepris

Etter snittprisen for et fat olje økte fra 45 dollar i 2016 til 55 dollar inneværende år, og der oljeprisen ved utgangen av 2017 lå og vaket rundt 66 dollar, håper Node-sjefen den forblir på stedet hvil.

– Jeg håper oljeprisen ikke går for høyt, så vi går inn i en ny boom med galopperende kostnadsvekst, sier Ellingsen, som tror på økt omsetning og flere ansatte for bransjen som helhet i løpet av neste år.

– Gryende optimisme

Regiondirektør for NHO Agder, Siri Mathiesen, sier hun har sett en gryende optimisme gjennom hele 2017.

Siri Mathiesen, regiondirektør for NHO Agder. Foto: Richard Nodeland

– Landsdelen generelt og flaggskipene innen Node-bedriftene spesielt ble hardt rammet etter oljenedturen i 2014. Nå er det begynnende optimisme der noen av oljeserviceaktørene klarer å slå seg inn på andre felt, sier Mathiesen.

I andre bransjer har det vært lyst lenge.

Mathiesen peker på prosessindustrien, reiseliv, varehandel og bygg- og anlegg som bransjer som det enten går bra for eller som vil få et ytterligere løft i 2018.

Les også

– Hver dag går 11.600 til jobber i utenlandseide sørlandsbedrifter

Men lavere yrkesdeltagelse

– Jeg er egentlig ganske optimistisk på landsdelens vegne, men vi må ikke glemme at selv om arbeidsledigheten nå går ned, er yrkesdeltagelsen lavere enn før. Det er bekymringsfullt, og her må det tas grep for å skape flere jobber som igjen skaper større verdier for samfunnet, mener NHO Agder-sjefen.

– Politikerne kan ikke skape jobbene selv, men legge til rette for dem gjennom gode og like konkurransevilkår.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. Oljebransjen
  2. Node
  3. NHO
  4. Oljepris
  5. Agder