— Vindkraft kommer, spesielt til havs. Men slik situasjonen er nå går ikke vi videre med vindprosjektene våre, sier konserndirektør Tom Nysted. Han begrunner det enkelt:

— Vi har flere prosjekter enn vi har penger til. Dermed investerer vi heller andre steder, sier Nysted. Selskapet utelukker ikke vindprosjekter på lengre sikt.

Vi har flere prosjekter enn vi har penger til

Ut av Bjerkreim

Direktør i Agder Energi, Steffen Syvertsen, avslørte på fredagens eiermøte i Agder Energi at selskapet selger seg ut av et av Norges for tidens største vindkraftprosjekt, Bjerkreim Vind.

Agder Energi, Dalane energi og Lyse Produksjon selger vindkraftselskapet Bjerkreim Vind til Norsk Vind Energi.

— Norsk Vind Energi har bred erfaring og kompetanse med utvikling, finansiering og drift av vindparker. Selskapet vil derfor kunne videreføre vindkraftsatsingen i Bjerkreim på en god måte. For oss betyr salget at vi frigjør kapital som kan reinvesteres i vår kjernevirksomhet, sier Steffen Syvertsen, konserndirektør Marked og forretningsutvikling i Agder Energi.

Bjerkreim Vind AS har vært eid av Agder Energi AS (51,3 %), Dalane energi IKS (35,2 %) og Lyse Produksjon AS (13,5 %).

Styreleder Lars Erik Torjussen i Agder Energi sier at vindkraft har for høy risiko og er for lite lønnsomt med dagens strømpriser.

Vi har valgt å tre ut av vind

— Vi har valgt å tre ut av vind. Det gjør vi på grunn av risiko og avkastningsbildet, fortalte han til de kommunale eierne under eiermøtet i Kristiansand fredag formiddag.

Bjerkreim er Norges nest største vindprosjekt.Vindparken er en del av en større klynge i området med totalt 426 megawattimer. Totalt kan det bygges rundt 230 vindmøller i hele klyngen. Investeringene er anslått til rundt fem milliarder kroner.

Vil selge Fosen

Agder Energi har fortsatt eierandeler i Norges største vindkraftprosjekt på Fosen i Trøndelag. Der skal det tas investeringsbeslutning fra Statkraft i løpet av første kvartal i år. Agder Energi ønsker å selge seg ut av det også.

Konserndirektør Tom Nysted fortalte eierne i Agder Energi om mange store utfordringer og muligheter for kraftbransjen. Selskapet fortsetter å være tydelig på at vann og nett er deres kjerneområder. Foto: Roald Ankersen

— Dette er i tråd med strategien vår. Like før jul solgte vi Småkraft AS. Nå har vi solgt oss ut av Bjerkreim og ønsker å selge oss ut av Fosen. Det gir muligheter for andre investeringer, som er nærmere vårt kjerneområde, sier Steffen Syvertsen.

Nysted opplyser at salgene har gitt overskudd. Direktørene vil ikke opplyse salgssummene, men røper at Småkraft-salget ga en god gevinst siden dette er mange små kraftverk som allerede produserer strøm.

Flere prosjekter

Under presentasjonen for eierne sine viste Agder Energi frem en rekke av sine investeringsmuligheter i vannkraft.

Konserndirektør for vannkraft Jan Tønnesen fortalte at noen av prosjektene som kan investeres i er Åseralprosjektene, Fennefoss ved Evje, Skjeggedal i Åmli, Kollungtveit i Mandalsvassdraget og Frøytlandfoss.

Åseralprosjektene er det største og kan gi 200 gigawattimer. Kraftprisene må stige før selskapet gjør noen store nyinvesteringer. Bare i fjor falt kraftprisene med 40 prosent. Fredag morgen var spotprisen på 14 øre per kilowattime. Sist prisene var så lave var i 2001. For tiden bygger Agder Energi ut stort ved Skjerka i Åseral og på Iveland.

Kommunal støtte

De største eierkommunene støtter Agder Energi i at de dropper vindkraft.

— Jeg opplever at de satser på det de kan, og at andre kan få utvikle vindprosjektene, sier ordfører i Kristiansand Harald Furre. De er den nest største kommunale eieren, etter Arendal. Så sier han det er fornuftig å droppe prosjekter som kanskje ikke er så lønnsomme med det første.

- Klimamessig kan Agder Energi gjøre mer på vannkraft, sier Furre. Han før støtte av sin varaordfører Jørgen Kristiansen.

— Agder Energi har tidligere spredd seg for mye. Nå satser de på kjerneområdene. Det har vist seg å være en klok strategi, sier han.

Einar Halvorsen som sitter i eiernes arbeidsutvalg for Arendal kommune er enig.

— Jeg går ut fra at de har regnet godt på dette, og funnet ut at de gjør det mest lønnsomme. Dette har først og fremst med økonomi å gjøre, sier han.