Det er Kulturdepartementet som har ansvar for å kontrollere grasrotmottagere. Ifølge reglene kan midler trekkes og mottagere utestenges dersom de ikke er en reell frivillig organisasjon eller bruker penger på annet enn frivillig virksomhet.

I fjor ble det kun trukket tilbake grasrotmidler fra en organisasjon i Norge – "Foreningen for familie og venner" i Blystadlia.

En kommisjonær hadde registrert minst 22 kunder som giver til venneforeningen uten at kundene var klar over det selv. Kommisjonæren drev selv organisasjonen som mottok penger. Venneforeningen er nå dømt til å betale tilbake 300.000 kroner.

Skjerper reglene

Kulturdepartementet jobber nå med en ny forskrift for å forebygge og slå ned på misbruk av grasrotordningen.

I forslaget, som ble sendt på høring i fjor høst, presiseres blant annet hvem som kan motta grasrotmidler. Virksomheten må "ivareta allmenne samfunnsinteresser" og den må være "tilgjengelig for et bredt spekter av mennesker".— Fotballtur til London med vennene er neppe et allmennyttig formål. Vi har hatt en del slike eksempler. Lukkede MC-klubber vil heller ikke være en gyldig mottager. Tiltaket må være åpnet for større grupper, forklarer Statssekretær Mina Gerhardsen i Kulturdepartementet.

Luringer skal stenges ute

Gerhardsen anslår at den nye forskriften blir klar i løpet av våren.

— Vi ser på høringssvarene nå. For oss er det viktig å ivareta balansen – ordningen skal være enkel og ubyråkratisk, men vi må ha en viss grad av kontroll. Det er avgjørende for tilliten til ordningen. Det er mye penger i omløp, sier Gerhardsen.

I tillegg til å skjerpe inn reglene for hvem som kan motta penger, foreslår departementet følgende:

• De som får inn mer enn 1G må rapportere hva de bruker pengene til.

• Lotteritilsynet overtar kontrollen med mottagere. I dag er det Kulturdepartementet som gjennomfører slik kontroll.

• Enkeltpersoner og organisasjoner som misbruker ordningen skal kunne stenges ute.