— Dette blir bare tull, selvfølgelig er det ikke slik. Hvis det nå er slik Mæland hevder, innebærer dette i så fall en nyfortolkning og en liberalisering, sier Giske, næringsministeren som var med på å utforme retningslinjene.

Næringsminister Monica Mæland skriver i en e-post til Aftenposten at "inngåelse av fratredelsesavtaler ikke er omtalt i retningslinjene for ansettelsesvilkår". Hun mener retningslinjene regulerer tilfeller hvor det inngås forhåndsavtaler om sluttpakker, og legger til at «en slik avtale ikke var inngått i dette tilfelle».

Hun skriver imidlertid at departementet i tilfeller hvor avtalene inngås ved fratredelse forventer at selskapene «ser på intensjonene i statens retningslinjer og vurderer dette opp mot andre relevante momenter.»

BAKGRUNN: Entra-direktør får 19 måneders etterlønn

— Utvetydig og sjenerøsAftenposten skrev mandag om etterlønnsavtalen til tidligere finansdirektør Anne Harris i Entra. Hun inngikk avtalen da hun fratrådte 30. november i fjor, og sluttpakken inkluderer både lønn i oppsigelsestiden og ytterligere en avtale om etterlønn i 12 måneder. Tilsammen strekker avtalen seg over 19 måneder.

I Statens retningslinjer for lederlønninger i statlige foretak heter det at sluttvederlag ikke bør overstige 12 månedslønner, inkludert oppsigelsestiden.

— Regelen er både utvetydig og sjenerøs. Ett års etterlønn skal være til å leve med, sier Giske, som understreker at han ikke kjenner detaljene i saken og avtalen mellom det statlige eiendomsselskapet Entra og tidligere finansdirektør Anne Harris.

Harris beholder også etterlønnen frem til sommeren 2015, til tross for at hun begynner i ny direktørjobb allerede 1. september i år.

— Det spiller ingen rolle om avtalen ble inngått ved ansettelse eller når vedkommende slutter. Hele hensikten var å få bukt med de store sluttpakkene som folk med rette reagerte sterkt på, fortsetter Giske.

De reviderte retningslinjene var en del av eierskapsmeldingen fra Stoltenberg-regjeringen i 2011. Trond Giske var da næringsminister.

Styrelederen mener avtalen er innenforStyreleder i Entra, Siri Hatlen, har tidligere henvist til at det er administrerende direktør som har inngått avtalen med Harris.

Hun ønsker ikke å kommentere saken i samtale med Aftenposten, men bekrefter at hun ble gjort kjent med etterlønnsavtalen.

Hun skriver følgende i en tekstmelding om hvorvidt avtalen er i tråd med statens retningslinjer: «Administrasjonen har vurdert den inngåtte avtalen opp mot statens retningslinjer for lederlønn og mener at avtalen ut fra en totalvurdering ligger innenfor de samlede rammer som retningslinjene trekker opp».

eirik.winsnes@aftenposten.no