— Kanskje oppfattes vi som sidrumpede og treige. For oss er det gullverdier, fastslår administrerende banksjef Kenneth Engedal i Spareskillingsbanken - Kristiansands egen bybank, stiftet i 1877 for «at opmuntre til og fremme Opsamling af Spareskillinger», som det het den gang.

139 år senere var det blitt 5,8 milliarder spareskillinger - nå benevnt kroner og ført på innskuddskontoen - og 6,6 milliarder utlånskroner. Økningene fra året før var på henholdsvis 5,9 prosent og 2,8 prosent.

Og for å gjøre unna tørre regnskapstall her og nå: Overskuddet før skatt i 2015 ble 77,6 millioner kroner, tilsvarende 1,0 prosent av gjennomsnittlig forvaltningskapital. Pent nok, det. Året før var tilsvarende tall 1,18, men inkluderte en engangs aksjegevinst på ti mill. Utlånstapene er bagatellmessige. Kapitaldekningsprosenten, som uttrykker hvor solid banken er, nådde 22,7 prosent per 31. desember i fjor. Selv den mest puritanske Finanstilsynet-saksbehandler vil antagelig synes det er strålende.

Funnet sin nisje

— Ingen sprell, med andre ord, Engedal?

— Ingen sprell. Vi har funnet vår nisje og driver vår lille butikk med 42 ansatte. Det betyr ikke at vi er uten utfordringer. Blant de største er å finne vår plass som liten sparebank i det digitale skiftet, jevnfør hvordan DNB har lyktes med sitt «Vipps» betalingssystem. Og så må vi kontinuerlig passe på porteføljen; i tillegg til det rene privatmarkedet, består den blant annet av en del håndverksbedrifter. Nå er jo pågangen av lakseoppdrettere begrenset hos oss, men om de kom her og ville ha lån, måtte vi nok gi høflig avslag. Det har med ressurser og kompetanse å gjøre. Apropos: I kjølvannet av enkelte kjedelige affærer i bankvesenet, gjennomførte Finanstilsynet tilsyn i ti mindre sparebanker. Vi fikk gode skussmål, for å si det sånn, opplyser Kenneth Engedal og rødmer kledelig.

Curlinggenerasjonen

Så nevner banksjefen begrepet «curlinggenerasjonen». Det dukker opp når han skal fortelle om et opplegg i privatøkonomisk basisopplæring som Spareskillingsbanken tilbyr alle Kristiansands åttendeklasser. Tilpasset selveste Læreplanen, må vite, og med fire lag i et finalearrangement i juni.

— Curlinggenerasjonen?!

— Ja, det betyr at foreldrene går foran og koster banen klar for barna. Selv tilhører jeg dessertgenerasjonen, har jeg forstått. Tanken er å ta samfunnsansvar og bidra til at de unge får en privatøkonomisk forståelse. Jeg registrerer for øvrig at spareraten er økende i samfunnet. Det er positivt.

— Og hva skjer når styringsrenten blir null eller sågar negativ, og kundene må betale for å ha penger i banken?

— Det får vi ta om det kommer. En så lav rente er jo knyttet opp mot samfunnsøkonomisk usikkerhet, og vår erfaring er at i slike tider ønsker folk fremfor alt at pengene deres skal være trygge. Det er de i banken.