Statoils tidligere konsernsjef Helge Lund gikk i oktober til britiske BG Group. Foto: Junge, Heiko

Investorene varsler opprør mot Helge Lunds lønnspakke, melder Financial Times.

Helge Lunds lønn i britiske BG Group preget forsiden til Financial Times i går, og kan bli kuttet på nytt. Flere av selskapets aksjonærer truer med å stemme ned lønnspakken.

Lønnspakken, som kan sikre Lund inntil 140 millioner kroner i året, skal stemmes over på en ekstraordinær generalforsamling i BG Group 15. desember.

Ifølge Financial Times har fire av de 15 største institusjonelle investorene i BG varslet «det største opprøret mot lederlønninger» i nyere tid i Storbritannia.

Blant de fremste kritikerne av Lunds lønnspakke er næringslivsledernes egen interesseorganisasjon, Institute of Directors (IOD). IODs leder Simon Walker understreker til Aftenposten at de i hovedsak reagerer på måten Lunds pakke skal forhandles om på et eget ekstraordinært møte 15. desember, til tross for at selskapet i mai i år meislet ut sin lederlønnsstrategi for de neste tre årene på sin ordinære generalforsamling.

— Det er allerede i dag en betydelig bekymring for lønnsnivået i næringslivet her i Storbritannia, og lønnspolitikken vedtatt av BG i mai tok dette inn over seg. Styret bøller på en måte med investorene, som nå befinner seg i en nærmest umulig posisjon, sier Walker, som frykter investorene i BG nå opplever at de er nødt til å gå med på den sjenerøse pakken enten de vil eller ei, fordi de risikerer å miste Lund på målstreken og skade selskapets aksjekurs betydelig.

LES OGSÅ:

«Overdreven» og «provoserende»

IOD beskriver BGs tilbud til Lund som både overdrevent, provoserende og i strid med god skikk, til en så stor grad at det skader troverdigheten til britisk næringsliv som helhet.

— Vår store bekymring er at dersom investorene går med på denne lønnen vil de politiske partiene frem mot parlamentsvalget i mai bruke denne saken som et eksempel på at næringslivet selv ikke klarer å sette et ansvarlig tak på lederlønningene og at myndighetene bør gå inn å regulere lønnsnivået. I våre øyne er det en katastrofe.

At en nordmann eventuelt skal brukes som valgkampkort og skremselseksempel før det britiske valget omtaler Walker som svært ironisk, med tanke på de betydelig lavere norske lederlønningene.

— Men alt jeg har hørt om Lund tyder på at han er en fremragende leder og dessuten en ordentlig fyr, som både BG og britisk næringsliv bør anse seg som heldige for å ha hanket inn, understreker Walker.

Kuttet fra 180 millioner

Investorene reagerer blant annet på mangelen på sammenheng mellom målbare resultater og lønnspakken, som kan gi Helge Lund ti ganger mer i året enn han hadde som konsernsjef i Statoil.

Opprinnelig var Lund og BG enige om en lønnspakke som ville sikre ham over 180 millioner kroner i året, ifølge Dagens Næringsliv.

Men tidligere denne måneden ble det kjent at pakken ville bli endret etter krav fra selskapets aksjonærer.

En av de 10 største investorene i selskapet, som foretrekker å være anonym, kaller lønnspakken «veldig stor».

— Hans grunnlønn er høyere enn hos konkurrentene, og henger etter min mening ikke tett nok sammen med hans potensielle prestasjoner. La meg bare si: Det kan bli store protester.

BG forsvarer Lund

Lunds selskap forsvarer imidlertid lønnspakken: «Vi mener Helge Lund er rett person til å lede BG Group. Hans foreslåtte avlønning er konkurransedyktig i den internasjonale olje- og gassindustrien».