I NRKs beste sendetid lørdag kunne statsminister Erna Solberg lekke en godbit til barnefamilier med dårlig råd.

De skulle få billigere barnehage – igjennomsnitt 500 kroner mindre i måneden neste år.

Men statsministeren lekket bare halve sannheten.

Se NRK-innslaget her.

Makspris ble minimumspris

Før betalte man mer etter evne for en barnehageplass enn mange gjør i dag. Men etter at Stortinget innførte maksimalpris på oppholdsbetalingen i barnehage, har makspris også blitt til minimumspris i en rekke kommuner.

Stortingets anmodning om at kommunene skulle fortsette å gradere oppholdsbetalingen etter foreldrenes inntekt, ble oversett av lokalpolitikere i mange kommuner. Men i statsbudsjettet for neste år presenteres det en modell som innebærer at ingen skal betale mer enn syv prosent av familiens skattbare bruttoinntekt for en barnehageplass.

– Vi kommer til å prioritere å senke barnehageprisen for dem med lavest inntekt og sette en tak for hvor stor del av inntekten din som skal måtte gå til barnehage, fortalte statsministeren i NRKs TV-innslag. Der kom det også frem at familier med en bruttoinntekt under 405.000 kroner i gjennomsnitt vil få 500 kroner billigere barnehage i måneden neste år.

Viktig med sosial profil

– Vi må ha en sosial profil på en så viktig tjeneste til barn som barnehager er, uttalte statsministeren i en barnehage på Grønland i Oslo.

Det ble påpekt at det var populært å få statsministeren på besøk i barnehagen, og at hun ville bli enda mer populær når innholdet i statsbudsjettet ble kjent.

Les også:

I innslaget kom det frem at satsingen var på 112 millioner kroner, og det kom frem at maksprisen for flertallet ville bli hevet med en hundrelapp i måneden til 2580 kroner.

Innbakt i det regnestykket ligger det også en prisjustering på pluss 75 kroner.

Det hun ikke sa

Men det kom ikke frem at Regjeringen setter opp maksprisen for alle allerede fra 1. januar, mens prisnedsettelsen for dem med dårlig råd først iverksettes fra første august.

I kroner og øre betyr det at landets lavtlønnede vil merke at prisen settes opp fra 2405 kroner til 2580 kroner i januar, februar, mars, april, mai og juni. I juli betaler man oftest ikke for barnehageplass. Så – først i august – vil foreldre som i århar enskattbar inntekt på mindre enn 405 000 kroner merke at prisen settes ned.For noen blir gevinsten dermed svært liten neste år. Først året etter blir det økt gradering hele året.

Når noen får høre at de skal få noe i gjennomsnitt 500 kroner billigere – tror man at løftet dreier seg om noe som skal bli så mye billigere enn i dag.

Her er det fra høyt hold i Kunnskapsdepartementet gitt to versjoner i dag. Først ble det bekreftet at en plass blir 500 kroner billigere enn i den nye forhøyede maksprisen på 2580 kroner.

I ettermiddag opplyser kilden at det var en misforståelse, og det presiseres at det er snakk om 500 kroner billigere enn dagens makspris.

Les også:

Et lite mindretall får lavere pris

Det er ikke så mange husholdninger som har så lav inntekt som 405.000 kroner til sammen. Etter det Aftenposten erfarer spår Regjeringen at ca.11 prosent av alle barnehagebarn vilha rett til nedsattoppholdsbetaling fra og med neste høst, mens 89 prosent altså vil få et tilbud som koster 175 kroner mer enn i dag – og altså er reelt sett 100 kroner dyrere i måneden enn dagens makspris.

I Dagsrevyen ble det fortalt at gaven til de lavtlønnede koster 112 millioner kroner neste år. Men det ble ikke sagt at Regjeringen trekker inn flere millioner fra flertallet enn den gir til mindretallet på denne endringen. Høyere makspris medførerat det offentlige kaninnkassere 311 millioner kroner neste år.

Når prismoderasjonen for de lavest lønnede virker et helt år – slik den vil i 2016 – koster ordningen 248 millioner – altså fortsatt godt under gevinsten på prisøkningen for alle andre. Og om Regjeringen da fortsetter å øke maksprisen for alle andre, er uvisst.

Bråk i Stortinget

Den moderasjonsmodellen Regjeringen nå kommer med i statsbudsjettet, vil bli en minimumsmodell som alle kommuner må følge.

15 prosent av landets kommuner har ingen ordninger for familier med dårlig råd i dag. Om kommuner vil, kan de ha mer gavmilde ordninger enn den minimumsmodellen som nå lanseres. Regjeringen regner med at de kommunene som har bedre ordninger allerede, opprettholder disse.

Les også:

Men hva slags moderasjonsordning som til slutt blir vedtatt, er uklart. Signaler fra KrF og Venstre tyder på at de vil studere modellen nøye for de gir klarsignal. Det vil ikke overraske om de mener flere enn foreslått bør få lavere oppholdsbetaling. SV har allerede vært ute og kritisert Regjeringen sterkt for å ta fra de nest fattigste for å gi til de aller fattigste. Med det mener SV at det er mange familier med en husholdningsinntekt over 405 000 kroner som har dårlig råd.

Gir mer enn de tar

Ifølge kilder i Regjeringen vil Regjeringen totalt gi mer til barnehagene neste år enn de tar fra 89 prosent av barna. Det kommer 100 millioner kroner til 800 nye barnehageplasser, og det blir satt av mer penger til både bedre kvalitet i barnehagene og til utvidet forsøk med gratis kjernetid.

Les også: