KRISTIANSAND: Rec Solar opplyser at de vil fortsette å produsere hvis de får statlig støtte eller hvis strømprisene normaliseres.

Næringsminister Jan Christian Vestre besøkte bedriften mandag formiddag, og møtte pressen ved 10.30-tiden.

– Vi har hatt et godt møte med Rec Solar, med ledelse og tillitsvalgte. Dette er fantastisk bra industri som vi vil ha mer av, sa Vestre.

Se vår tv-sending fra ministerbesøket her:

Har vært i kontakt med Agder Energi

Vestre opplyste at de ble gjort kjent med produksjonsstansen fredag.

– Jeg har vært i kontakt med kraftselskapene gjennom helga, som Agder Energi. De er villig til å se sette seg ned ved forhandlingsbordet for å få til en fastprisavtale, sa næringsministeren.

Dermed ble det klart at det ikke kommer noe umiddelbar strømstøtte til Rec Solar.

Vil ha kortere avtaleperioder

Søndag skrev Fædrelandsvennen at Rec Solar fikk tilbud om fastprisavtaler på strøm fra både Agder Energi og Statkraft i vår, men det indiske eierselskapet takket nei. Avtalene skal ha vært på mellom 50 og 60 øre, en pris selskapet mener var for høy over en periode på ti år.

– Strømprisene endrer seg, og vi konkurrerer i et globalt marked. Ser vi på dagens priser var avtalene vi ble tilbudt okei, men i et tiårsperspektiv er de ikke det og da kunne jeg ikke signere, sier Jan Enno Bicker, administrerende direktør i Rec Solar.

Han fortsetter:

– Dersom noen tilbyr meg en ettårig avtale med disse prisene er det greit. Vi fortsetter samtalene.

10 til 15 år er normalen

Ifølge konserndirektør i Agder Energi, Steffen Syvertsen, er det svært vanlig at fastprisavtaler med industribedrifter har en varighet på ti år eller mer.

– Vil Rec kunne få en avtale på ett år?

– Alt er mulig, men det er lite sannsynlig. Vi ønsker oss et lengre samarbeid. Nå vil vi sette oss ned med ledelsen i Rec for å diskutere mulige løsninger, sier han.

Kristiansandsordfører Jan Oddvar Skisland (Ap) og stortingsrepresentant for Ap, Kari Henriksen, deltok i møtet mellom konsernledelsen i REC Solar og næringsministeren for å få informasjon om saken. Foto: Kjartan Bjelland / Fædrelandsvennen

Negativt resultat i flere år

REC Solar har hatt røde tall siden oppstarten, men ifølge Bicker er det de høye strømprisene som nå fører til at produksjonen stenges ned midlertidig.

– Vi har endret måten å produsere på og utviklet nye systemer, så vi visste at vi ville gå i minus over en periode. Men nå taper vi så mye penger at vi må gjøre noe. Så har vi stor tro på at vi skal få i gang produksjonen igjen.

Næringsminister Vestre synes det er trist at produksjonen nå stenges.

– Det er beklagelig at Rec Solar går ut permitteringsvarsler. Samtidig har selskapet selv valgt å si nei til en fastprisavtale på mellom 50 og 60 øre for noen måneder siden, mens de har en spotpris på over 6 kroner. De har sikkert gjort sine vurderinger av om det var lurt eller ikke lurt, sier Vestre.

Han sa videre at de jobber med å få til ulike tiltak som vil hjelpe de mest berørte berørte bedriftene. Regjeringen skal etter planen presentere ordningen i september.

Vestre sier til Fædrelandsvennen at det er uklart hvordan tiltakene vil slå ut for Rec Solar.

Håper på støtte fra regjeringen

Kristiansandsordfører Jan Oddvar Skisland deltok også i møtet.

– Jeg regner med at regjeringen og Storting vil komme med ordninger framover for løsninger med kraftpriser for denne type industri, sa Skisland.

Han la til at han har god tro på at produksjonen ved Rec Solar vil starte opp igjen.