USAs tidligere visepresident Al Gore brukte tiden godt da han snakket til et tallrikt og lydhørt publikum på South by Southwest (SXSW) i Austin, Texas i natt. I løpet av en snau time hamret han løs på politikere, National Rifle Association, tobakksprodusenter og klimaskeptikere. Men han har fortsatt tro på USA.

SXSW begynte som en ren musikkfestival på slutten av 1980-tallet, i dag har den utviklet seg til å bli et årlig møtested for klodens beste hoder innen musikk, film, dataspill og teknologi, med et økonomisk fotavtrykk på over en milliard norske kroner hvert år.

Skyter vilt

På andre dag av årets SXSW var Al Gore det utvilsomme trekkplasteret. En sal på størrelse med Oslo Spektrum var fylt til randen av teknologihoder fra hele verden, og Gore var, i likhet med svært mange andre foredragsholdere og paneldeltakere på SXSW, hyret inn for å snakke om fremtiden, i et intervju ledet av Wall Street Journals erfarne teknologimedarbeider Walter Mossberg. Gore sparket i alle retninger – mest mot sine egne landsmenn.

Svindel og dumskap

— National Rifle Association er en ren svindel, mente Gore.

— Når du begynner å nøste opp trådene til marionettedukken, ser du at de er finansiert av våpenindustrien, sa han. Heller ikke USAs ledende politikere slapp unna.

— Da USA gikk til angrep på Irak, hadde 75 prosent av den amerikanske befolkningen blitt lurt til å tro at Saddam Hussein var ansvarlig for angrepene på World Trade Center. Det betaler vi fortsatt en høy pris for, mente Gore, og avsluttet med en ørefik til USAs klimaskeptikere.

— Da jeg slapp klimafilmen min for noen år siden, mente motstanderne mine at det var patetisk med animasjonen som viste en flodbølge som skylte inn over Manhattan. Vel, nå har det skjedd.

Håper på fortsatt USA-dominans

Al Gores kritiske blikk på sin egen nasjon betyr imidlertid ikke at han har mistet troen.

— Vi har tatt bedre beslutninger enn resten av verden i flere hundre år. Inntil helt nylig, egentlig. Det kan vi gjøre igjen. Håpet ligger i internett. Amerikanske verdier må ut på nettet. Jeg håper fremtiden ledes av USA. Av velinformerte mennesker. Verden trenger USAs lederskap mer enn noensinne.