Så å si alle butikker som selger plastposer i Norge i dag, er medlem av Handelens miljøfond. Det er Norges største miljøfond, og jobber for å redusere norsk plastbruk.

Blant medlemmene finner man dagligvarekjeder som Rema 1000, Kiwi, Meny, Joker og Coop-butikkene, men også flere andre butikker som KappAhl, Lindex og Clas Ohlson er på listen. Medlemmene står for over 80 prosent av dagens plastposeforbruk.

Tirsdag 1. august har miljøfondet bestemt seg for å øke kontingenten medlemmene betaler per plastpose. Det siste halvannet året har kontingenten ligget på en krone, men fra tirsdag dobles avgiften til to kroner.

Og det er ikke slutt der. Fra nyttår blir det trolig en ny økning til tre kroner per bærepose.

Kostnaden som kommer av den økte kontingenten legges vanligvis over på kundene. Dermed blir plastposer i butikkene trolig dyrere fremover.

I dag koster en plastpose omtrent tre kroner i dagligvarebutikken.

Sist gang økte prisen

1. januar 2022 var sist gang fondet økte kontingenten for medlemmene. Da økte den fra 50 øre til 1 krone.

– Sist gang så vi at det resulterte i en prisøkning på plastposer ut mot forbruker, forteller daglig leder i Handelens Miljøfond Cecilie Lind til E24.

Prisen på plastposer i dagligvarebutikker gikk da opp fra omtrent to til tre kroner.

I 2021 brukte nordmenn omtrent 820 millioner plastposer. Etter prisøkningen brukte man omtrent 100 millioner færre plastposer sammenlignet med året før, ifølge Handelens Miljøfond.

Inkludert moms vil kontingenten for dagligvarebutikkene øke fra 1,25 kroner til 2,50 kroner. Med andre kostnader knyttet til produksjon og distribusjon, vil butikkene trolig tape penger hvis de ikke øker prisen ut til vanlige folk nå på tirsdag.

– Vil ikke medlemmene deres tape penger hvis de ikke øker prisene ut til forbruker?

– Ja, det vil de nok gjøre. Så hva de velger å gjøre, det bestemmer de selv. Vi er også litt spent på hva som kommer til å skje, sier Lind og legger til:

– Det er prissensitivt å begynne å uttale seg om kommende priser, og konkurranseloven gjelder. Men vi vet at prisen gikk opp sist vi økte kontingenten.

– Kjøp handlenett

Fondet målsetting er å redusere forbruket til under 40 plastposer per innbygger innen 2025. Da mener fondet kostnaden per plastpose også må øke for den gjengse personen i gaten.

Når det gjelder spørsmålet om hva personer som allerede har økonomiske utfordringer skal gjøre i møte med at nok et produkt kan bli dyrere, gir Lind en anbefaling. Hun foreslår at de skal investere i handlenett.

– Man kan spare mye penger på å bruke handlenett i stedet for plastbæreposer hver gang man er i butikken.

Hun anbefaler «de billige handlenettene» man får kjøpt rundt om i dagligvarebutikkene. De skal gjerne være i nylon og er rimelige for folk flest, forteller hun.

– Hvis man mangler noe å ha avfallet sitt i, så burde man kjøpe avfallsposer på rull. De koster mye mindre enn plastbæreposen, og består av halvparten så mye plast.