Vitalis Helse Kragerø var den største private rusbehandleren innen fritt behandlingsvalg.

Norske sykehus betalte 122 millioner kroner for behandlingen som pasientene fikk her i fjor.

Selskapet behandlet to typer ruspasienter: Dem som fikk behandling for «bare» rusavhengighet, og dem som også skulle behandles for psykisk lidelse.

Prisforskjellen mellom disse var stor. Den kombinerte rus- og psykiatribehandlingen ga i fjor over 2200 kroner mer i offentlig støtte per døgn.

Et mindretall av pasientene som får denne typen rusbehandling (TSB), har en rus- og psykiatrilidelse, ifølge avdelingsdirektør Jakob Linhave i Helsedirektoratet.

Likevel var 87 prosent av døgnene som Vitalis fakturerte sykehusene for i fjor, for den dyreste behandlingen.

– Overfakturering

Frode Dunsæd leder avdelingen for rus- og avhengighetsbehandling ved Sørlandet sykehus. Han har reagert på summene de har måttet betale Vitalis.

– Det ser for meg ut som en overfakturering, sier han til E24.

Han krever en gransking av fakturaene fra den private tilbyderen.

Vitalis-direktør May-Elin Nilsen sier de ikke kjenner seg igjen i påstander om overfakturering.

– Vi fakturerer etter diagnoser og hva vi behandler etter gjeldende takster og retningslinjer, sier hun.

KREVER GRANSKING: Frode Dunsæd leder avdelingen for rus- og avhengighetsbehandling ved Sørlandet sykehus, og kjenner seg ikke igjen i fakturaene de får fra Vitalis Helse Kragerø. Foto: Jacob Buchard/Fædrelandsvennen

Sluttet å henvise pasienter

Vitalis Helse Kragerø er den tilbyderen som fakturerte sykehusene for flest rus- og psykiatridøgn i 2022, som er den dyreste av de to døgnbehandlingene.

I 2022 betalte sykehusene 112,8 millioner til Vitalis for denne typen behandling.

Dunsæd er ikke alene om å reagere på faktureringen fra Vitalis Helse.

E24 har kontaktet åtte sykehus og Helse Sør-Øst med spørsmål om Vitalis’ bruk av de ulike takstene, og om Vitalis skiller seg ut fra andre tilbydere. Dette har de svart:

  • Sørlandet sykehus, Sykehuset i Vestfold, Sykehuset i Telemark, Lovisenberg Diakonale Sykehus, Ahus og OUS reagerer på Vitalis sin bruk av den dyreste taksten (ROP).

  • Sykehuset i Telemark og Sykehuset i Vestfold sier de henviser pasienter for ordinær rusbehandling, men at de ikke henviser rus- og psykiatripasienter til Vitalis. Likevel sier de at regningen de får fra Vitalis, stort sett er for rus- og psykiatribehandling.

  • Helse Sør-Øst sier andelen pasienter med rus- og psykiatrilidelse ved Vitalis er en «god del høyere enn ved sammenlignbare institusjoner».

  • Både Sørlandet sykehus og Sykehuset i Vestfold ber myndighetene granske fakturaene fra Vitalis.

– Vi ser en veldig høy andel ROP, som vi ikke kjenner igjen fra våre vurderingsteam, sier Kaia Kvammen, avdelingsleder for poliklinikk TSB og psykose ved Sykehuset i Telemark.

Lovisenberg sykehus sier at de ble klar over at Vitalis Helse Kragerø etter «kort tids innleggelse ofte flyttet pasientene» fra ordinær døgnplass, som de hadde gitt pasientene rett på, til dyrere rus- og psykiatribehandling.

«Vi har derfor sluttet å henvise dit», oppgir sykehuset.

– Lite oversikt

Vitalis-sjefen sier hun tilbakeviser alle påstander om juks og overfakturering.

Hun sier de har gjennomgått hver enkelt pasient og deres diagnoser og behandling. Hun sier gjennomgangen viser at det er samsvar mellom utført behandling og takster som er brukt, men at tabellen ikke kan trykkes i mediene på grunn av taushetsplikten.

– Oppsummert blir det svært synlig for oss at sykehusene tilsynelatende har lite oversikt over henvisningsdiagnoser, antall inneliggende pasienter og utredningsrutiner, sier Nilsen.

May-Elin Nilsen er administrerende direktør i Vitalis Helse Kragerø. Hun er også blant investorene i eierselskapet Vitalis Helse AS. Foto: Vitalis Helse Kragerø

Hun sier deres oversikt viser at mange pasienter er henvist som ROP-pasienter.

Nilsen sier at når Vitalis mottar en henvisning, vil den inneholde en «bestilling» for behandlingen som oftest er omtalt som rusbehandling. I tillegg får de en oversikt over pasientens diagnoser.

– Ut fra henvisningsdiagnoser vil pasientforløpet kodes med aktuell takstkode, sier hun.

– Det kan for oss virke som om sykehusene totalt misforstår begrepene da de har en oppfatning av at pasienter som henvises til «TSB» er synonymt med RB01 (ordinær behandling, journ.anm.).

Nilsen sier de ansatte som behandler og utreder pasientene, ikke har befatning med eller kunnskap om takster og hvilke diagnoser som utløser hvilken takst.

– De har heller ingen økonomiske interesser i dette og er bare dedikerte fagfolk som brenner for faget. Det å bli mistenkt for diagnosejuks er en svært alvorlig påstand fra sykehus som vi anser som gode samarbeidspartnere, som vi har hatt kontakt med gjennom hele driftsperioden.

En «ikke-sak»

Nilsen sier også at det er anbefalt å gjøre en ny vurdering av pasienten når den er rusfri.

– Dersom det da fremkommer nye diagnoser, kan dette endre takstkoden. Slike endringer blir tatt opp i evalueringspunktene med henviser, for eksempel ruspoliklinikken ved Sørlandet sykehus, som foregår hver 6. uke.

Hun beskriver saken som en «ikke-sak» og sier Vitalis ikke kan se å ha gjort noen feil, men at det er sykehusene som har manglende forståelse for systemet de administrerer.

May-Elin Nilsen sier hun er skuffet over E24s vinkling og sier:

– Dere velger å basere deres uttalelser på et grunnlag fra en offentlig sektor som etter mitt syn helt klart overforbruker «skattebetalernes penger» både på svært dyre takstdøgn, lav kvalitet og ubenyttet kapasitet mot pris.

– Har ikke vært kontakt

Avdelingsleder Dunsæd ved Sørlandet sykehus sier ROP-begrepet kan tolkes, og at mange ruspasienter også sliter psykisk.

Han har en annen opplevelse av kontakten mellom sykehuset og Vitalis.

– Vitalis er en privat aktør, som har påtatt seg oppdrag, basert på henvisninger. Vi kan ikke finne at Vitalis har vært i kontakt med vår vurderingsenhet for samhandling rundt ting som avdekkes under behandling, sier han.

Ifølge Dunsæd har Sørlandet sykehus et høyt presisjonsnivå hva gjelder å vurdere hvilken behandling pasientene har rett til. Han mener det er begrenset hva som kan forklares utfra ulike tolkninger av en henvisning.

Vitalis-direktør May Elin Nilsen sier de kun har kontakt med teamene som vurderer hvilken behandling pasientene skal ha når de tar imot pasientene, og at det er andre ved sykehuset de så holder kontakten med.

VALGKAMPTURNE: Erna Solberg (H) la sin valgkampturné på Østlandet i år innom Vitalis Helse Kragerøs avdeling på Holmen gård. Her matet den tidligere statsministeren alpakkaene som var en del av behandlingstilbudet. Foto: Aurora Ytreberg Meløe / VG

Høyest andel rus- og psykiatridøgn

Flere behandlingssteder hadde en høy andel rus- og psykiatridøgn. Den høyeste andelen hadde Vitalis Helse Kragerø.

– Jeg er usikker på hva som gjør at vi har ulike vurderinger av pasientene, men denne gruppen av ruspasienter er ofte underdiagnostisert eller ikke diagnostisert i det hele tatt, hverken fysisk eller psykisk, sier Nilsen.

Dette mener hun kan forklare at rapporteringen av rus- og psykiatribehandling er «langt høyere enn hva henvisningene tilsier».

– Ligger det et økonomisk motiv bak at dere fakturerer for rus- og psykiatribehandling og ikke ordinær døgnbehandling?

– Nei, sier Vitalis-sjefen.

Ordningen fritt behandlingsvalg ble lagt ned 1. januar i år. Nilsen sier siste pasient forlot Vitalis 15. oktober.

– Vi mottar fortsatt daglige telefoner fra fortvilte pasienter og pårørende som etterlyser hjelp og hvor de kan få denne, sier hun.

Har ikke gjennomført kontroll

Ifølge Sørlandet sykehus mottok de i 2022 fakturaer for rusbehandling fra 12 behandlingssteder. Betalinger til Vitalis Helse Kragerø sto alene for rundt halvparten av det sykehuset betalte til Helfo.

Nå ber Sørlandet sykehus om at Vitalis sin fakturering granskes av myndighetene. Det samme gjør Sykehuset i Vestfold.

Helfo oppgir at de ikke har noen pågående kontroll eller har gjennomført tidligere kontroll av Vitalis Helse Kragerø.

Få dagens viktigste økonominyheter her!