Torsdag morgen legger DNB legger frem resultatene for første kvartal.

  • Kvartalsrapporten viser at DNB økte resultatet før skatt til 13,6 milliarder kroner fra 9,9 milliarder kroner i første kvartal i fjor.

  • Netto renteinntekter økte til 14,6 milliarder kroner fra 10,5 milliarder i samme periode i fjor. Det er det høyeste noensinne for banken.

  • Analytikerne hadde ventet at DNB ville legge frem et resultat før skatt på 11,6 milliarder kroner, mens de ventet netto renteinntekter på 14,5 milliarder kroner, ifølge TDN Direkt.

Netto renteinntekter er forskjellen på det banken selv betaler for å låne penger, og det kundene betaler når de låner av banken, og er bankens hovedkilde til inntekter.

Få med deg alt av markedsnyheter gjennom dagen i Aksjelive.

Tjener på rentehopp

DNB og andre banker har satt utlånsrentene opp i raskt tempo i takt med Norges Banks rentehevinger. Bankene tjener mer penger når rentene stiger.

I mars satt Norges Bank opp styringsrenten til 3 prosent og varslet at den trolig skal opp igjen i mai. Boliglånsrenten var på 4,1 prosent i gjennomsnitt i januar, ifølge sentralbanken, som venter at den vil stige til 4,8 prosent tidlig neste år.

Ifølge DNB bidro «lønnsom vekst» og de stigende rentene til at netto renteinntekter økte.

I kvartalet økte både utlån og innskudd.

Førstnevnte vokste med 0,6 prosent, eller 10,8 milliarder kroner. Samtidig steg innskuddene med 4,9 prosent, eller 69,1 milliarder kroner.

Også DNBs oppkjøp av Sbanken bidro til høyere inntekter, ifølge kvartalsrapporten.

Sbanken melder om netto renteinntekter på 500 millioner kroner i kvartalet, opp fra 378 millioner kroner i tilsvarende kvartal i fjor.

Rapporten viser også at DNBs utlånstap fortsatt er lave. I kvartalet ble 79 millioner kroner av tidligere antatte tap tilbakeført, noe banken knytter til bedriftskunder.

I pandemiåret 2020 satt DNB til side milliarder til utlånstap, men deretter har avsetningene falt kraftig og i fjor var tapene lave.

Milliardresultat fra meglerhuset

DNB Markets, storbankens meglerhus, kan også vise til milliardoverskudd.

Meglerhuset får provisjonsinntekter når det tilrettelegger for transaksjoner i kapitalmarkedet, som for eksempel ved børsnoteringer eller ved oppkjøp og sammenslåinger.

I første kvartal steg resultatet før skatt til 1,3 milliarder kroner fra 1,2 milliarder kroner i tilsvarende periode i fjor.

Samtidig økte de totale inntektene til 2,4 fra 2,1 milliarder kroner.

På det meste har meglerhuset dratt inn halvannen milliard kroner i kvartalet til storbanken.