KRISTIANSAND: — Det vi fryktet for halvannet år siden, slo ikke til. Både sørlandsk næringsliv og sørlandske husholdninger har klart seg bedre enn vi så for oss i starten av 2015, sier Helge Hammersbøen, regionbanksjef i DNB.

Og selv om det ikke er en ny forbruksfest på trappene, er det hyggelige tall Hammersbøen og bedriftsrådgiver Andreas Eriksen presenterer.

Lav og stabil rente, sterkere krone, lavere prisvekst og økt forbruksvekst er stikkordene. For Sørlandets del har boligprisutviklingen også vært av det bærekraftige slaget.

- Bedre enn fryktet

— Norsk økonomi har vært preget av nedgang i oljebransjen, regionale forskjeller, økt arbeidsledighet, svakere krone, lavere rente og en ekspansiv finanspolitikk. Det samme gjelder i stor grad for Sørlandet, men vi har altså kommet mye bedre gjennom perioden enn fryktet, sier Hammersbøen og legger til at DNB ikke har registrert økning i hverken mislighold på boliglån eller søknad om avdragsfrihet. Etterspørselen etter boliglån er også økende.

I 2015

Går vi drøye ett år tilbake i tid var meldingen fra regionbanksjefen følgende:

«Virkningene av de nedskjæringene som nå skjer innen oljeservice, kommer først til å merkes mot slutten av året, og mest i 2016.«

— Nå er det flere bedrifter i oljeservice som sliter, kanskje mer enn mange tror, men samtidig har flere klart seg greit, mens andre igjen har kommet styrket ut, sier Hammersbøen nå.

— Og både eksportbransjen og reiseliv mente vi den gang da også ville dra nytte av svekket krone, legger han til.

Bedriftsrådgiver Andreas Eriksen (til venstre), finansrådgiver Ruth Berg-Knudsen og regionbanksjef Helge Hammersbøen, alle DNB, ser ut til å være fornøyde med bankens nyeste prognoser for den økonomiske utviklingen i Norge frem mot 2020. Foto: Richard Nodeland

Styrket krone

Fremover venter storbanken imidlertid kronestyrkelse.

— Den norske krona ligger an til å styrke seg mot samtlige av de store valutaene det kommende året, sier Eriksen.

I august neste år legger DNB til grunn at euro og dollar skal koste henholdsvis 8,70 kroner og 7,57 kroner mot dagens 9,24 kroner og 8,21 kroner.

Det betyr billigere utenlandsferier for husholdningene, bedre tider for importbedrifter og noe strammere tider for eksportindustrien sammenlignet med situasjonen i dag.

Forbruksvekst

Regionbanksjef i DNB, Helge Hammersbøen (til venstre) og bedriftsrådgiver Andreas Eriksen presenterer DNB Markets økonomiske prognoser. Foto: Richard Nodeland

— Forbruksveksten ligger også an til å øke. Samtidig er kjøpekraften mer skjevt fordelt nå enn tidligere med større forskjeller mellom de som tjener mye og de som tjener lite, sier regionbanksjefen.

Lav rente til 2020

For sørlendinger med boliggjeld er renteutviklingen fram mot 2020 av det beroligende slaget.

— Ifølge våre prognoser vil rentenivået holde seg på dagens nivå ut dette tiåret. Det betyr boliglånsrenter på i underkant av 2,5 prosent i lang tid framover, sier regionbanksjefen.

Styringsrenten til Norges Bank har siden mars i år ligget på 0,5 prosent, mens inflasjonen siste 12 måneder i juli lå på 4,4 prosent.

— Rentekuttet vi tidligere så for oss i september, tror vi nå faller bort. Det skyldes delvis den sterke boligprisveksten i sentrale østlandsområder, samt at den importerte inflasjonen ville steget enda mer om renten nå ble kuttet, forklarer Eriksen, som sammen med Hammersbøen kommer med følgende oppfordring:

- Spar!

— Bruk tida med lav rente til å spare. Det er mye lettere å kutte i sparing enn i forbruk når renta begynner å stige igjen. Det gjelder særlig de yngste på boligmarkedet som kun har opplevd unormalt lave renter som lånekunder.