— Det er så fantastisk å se når de små barna kommer med foreldrene sine og gir noen beløp som er helt enorme. De er så flinke, sier grytevakt Berit Kalsnes ved Frelsesarmeens julegryte på Torvet i Kristiansand.

På de få minuttene Fædrelandsvennens utsendte står ved gryta, stopper det også en rekke personer for å gi en gave til de som trenger det. Flesteparten kontant i gryta.

— Vi har bankterminal her også, men det går mest i mynter og sedler. Jeg tror det er en tradisjon for mange å slippe penger i gryta, forteller Kalsnes.

-Det er alle slags folk i alle aldre som legger penger i julegryta, sier grytevakt Berit Kalsnes. Her tar hun imot en stor og to små glade givere ved Frelsesarmeens julegryte på Torvet i Kristiansand. Foto: Richard Nodeland

Flest mynt og sedler

Noe korpsleder Kolbjørn Ørsnes også kan bekrefte.

— Så langt har vi mottatt én million kroner i kontanter og 80.000 kroner via bankkort. Så det er ganske vanlig å gi mynt, ja, sier Ørsnes.

Få skattefradrag på gaven

Har du tenkt å gi større gaver, fra 500 kroner og oppover, kan det være en idé å gi dem via nettbanken.

Redaktør i Smarte Penger, Geir Ormseth. Foto: Smarte Penger

— Mange ønsker at staten skal gi mer til de fattige, men det kan du selv hjelpe til med ved å bruke gavefradraget. Da får du 27 prosent av gavebeløp over 500 kroner tilbake på skatten, og kan gi enda mer, sier økonomiekspert og redaktør i Smarte Penger, Geir Ormseth.Det gis nemlig fradrag for gaver gitt til visse norske og utenlandske frivillige organisasjoner, tros- og livssynssamfunn.

Over 500 organisasjoner godkjent

I Norge er over 520 organisasjoner godkjent av skattemyndighetene, deriblant Frelsesarmeen. I tillegg kommer fem utenlandske organisasjoner.

Gaven må utgjøre til sammen minst 500 kroner til den enkelte organisasjon i løpet av inntektsåret. Maksimalt fradrag for gaver til en eller flere organisasjoner er 16.800 kroner per år. Gir du fullt beløp vil du kunne få 4500 kroner tilbake på skatten.

— Vi har en del faste givere som gir månedlige beløp til korpset. Totalt rapporter vi inn gaver for omlag 500.000 kroner i året til Skatteetaten, sier Ørsnes.

Boligsparing for ungdom

Et annet og velkjent skatte- og spareråd i førjulstida er boligsparing for ungdom, såkalt BSU.

Er du under 34 år kan du sikre deg 5000 kroner i direkte skattefratrekk på 2015-ligningen dersom du setter inn det årlige maksbeløpet på 25.000 kroner i spareordningen før årsskiftet.

Banksjef Kenneth Engedal i Spareskillingsbanken. Foto: Richard Nodeland

— Det er nok ikke det store rushet av kunder som kommer fysisk til banken nå før nyttår, siden det meste kan ordnes hjemmefra, sier administrerende banksjef i Spareskillingsbanken, Kenneth Engedal.

Bedre enn før

Han mener også ungdommen nå til dags er bedre til både å spare og planlegge.

— Vi ser en mye mer målrettet sparing nå enn før, der de unge er gode til å planlegge og setter av månedlige beløp, fortsetter Engedal.

Økonomieksperten i Smarte Penger er ikke i tvil når det gjelder BSU-sparing:

— Det er Norges beste spareordning. Pass på at du har høy nok inntekt, minst 69.650 kroner i 2015, for å få full effekt av fradraget, sier Ormseth.

BSU-ordningen utvides

Fra 2016 økes maksbeløpet man kan spare fra 200.000 kroner til 300.000. Årlig sparebeløp forblir imidlertid det samme. Det betyr at oppsparingen må skje over lengre tid, nærmere bestemt 12 år, dersom man utnytte ordningen fullt ut.