Foto: STAN HONDA

Les også:

 • — Sannsynlig med ny finanskrise

 • Børsdramaet fortsetter

17.30: Den 26. verste dagen siden 1995

8. august 2011 blir stående igjen som årets dårligste børsdag i Oslo, den nest verste etter finanskrisen - og den 26. dårligste dagen på Oslo Børs siden midten av nittitallet. Hovedindeksen falt 5,65 prosent - 20,64 poeng til 344,39 - og dermed var ett års oppgang borte på noen korte uker.

8. august blir også stående igjen som dagen da Den europeiske sentralbanken avfyrte en bazooka mot gjeldskrisen, uten at problemet forsvant av den grunn.

8. august våknet amerikanerne opp etter å ha mistet sin urokkelige AAA-rating hos Standard & Poor's - og så at aksjeverdiene falt mer enn tre prosent i tidlig handel. Særlig Bank of America fikk kjørt seg voldsomt.

8. august blir også stående som den første dagen Aftenposten.no forsøkte seg på liveblogging fra finansverdenen - uten å bli brått avbrutt av datahavari i eget hus. på hva du synes vi kan gjøre bedre, eller ikke burde gjøre i det hele tatt.

17.15: ...På den annen side

Med tyve minutter igjen til stengetid, er hovedindeksen ned 5,63 prosent. Her er fire , før vi tar innspurten:

 • Jo verre det blir i utlandet, jo mer sannsynlig er det at renten .

 • Selv om oljefondet raser med hundrevis av milliarder, er det fortsatt .

 • Norge har fortsatt i trygg behold.

 • Vi er ikke en del av den felleseuropeiske valutaen .

17.00: En halvtime igjen

Det er nå en halvtime igjen til Oslo Børs stenger etter en mildt sagt dramatisk dag i aksje- og pengemarkedene. Etter intense krisemøter gjennom helgen gjorde Den europeiske sentralbanken helomvending og bestemte seg for å støttekjøpe italienske og spanske statsobligasjoner i formiddag.

Sentralbankens inngripen har senket de alarmerende høye rentene på statsgjelden i disse to landene, men samtidig var det tendenser til at rentene for Frankrike og Tyskland steg. Det er fordi disse to tilsynelatende påtar seg en større del av ansvaret for gjelden i de andre eurolandene.

Etter en noe oppløftende start i aksjemarkedene, med mindre kursfall og tegn til oppgang, snudde stemningen brått utover dagen. For i tillegg til den stadig mer komplekse europeiske gjeldskrisen, skal markedene fordøye ytterligere to store bekymringer:

Nedgraderingen av den amerikanske statens kredittverdighet av bryået Standard & Poor's fra AAA til AA+.

De stadig sterkere signalene om at verdensøkonomien ikke vokser like godt som tidligere antatt. Lavere vekst medfører lavere forbruk av råvarer og mindre inntjening for selskapene på børsene.

Samtidig opplever vi et paradoks i pengeflyttingen: Til tross for all uroen over at USA er blitt nedgradert, er det til amerikansk statsgjeld at investorene flykter. De vil gjerne kjøpe amerikanske statsobligasjoner for å være sikre på at pengene deres ikke går tapt. Dermed synker renten på amerikanske statslån.

Oslo Børs ligger nå an til å oppleve sitt nest kraftigste fall på én dag siden finanskrisen herjet med markedene i 2008. Hovedindeksen er ned 6,23 prosent 342,3 poeng. Det kraftigste fallet siden finanskrisen var 22. juni 2009, da hovedindeksen falt 6,47 prosent.

16.45: Kursfallet tiltar i Oslo

Frykt for utviklingen i verdensøkonomien, gjeldskrisen i Europa, og nedgraderinger i USA. Det går fra vondt til verre på Oslo Børs. Klokken 16.47 er hovedindeksen ned 6,16 prosent. Holder dette til mål, blir det den kraftigste nedgangen på én dag siden juni 2009. Oslo Børs ligger jevnt med Paris-børsen, som virkelig sliter i dag. Der er CAC40-indeksen ned 6,28 prosent.

I USA er det nå nedgang på rundt 3 prosent. Oljeprisen, som blant annet avgjøres i stor grad av forvetninger til økonomisk vekst og dermed fremtidig forbruk, faller 3,4 prosent til 105,63 dollar per fat nordsjøolje.

Selv Statoil, som lenge holdt igjen fallet i hovedindeksen (det klart største selskapet i Norge veier svært tungt når indeksens utvikling regnes ut) holder ikke lenger like godt stand. Aksjen er klokken 16.51 ned snaue 4 prosent - til tross for at Statoil og Det norske i dag melder om et større oljefunn.

16.38 - 3, - 4, - 5 ...

Hovedindeksen fortsetter å falle frem mot stengetid. Klokken 16.38 er indeksen ned 5,78 prosent. I USA er Dow Jones-indeksen ned 3,25 prosent, mens Nasdaq er 4 prosent i minus. Dette er stygge tall, særlig tatt i betraktning at markedene har fått den ene blåveisen etter den andre de siste to ukene. Den siste måneden er hver femte krone investert på Oslo Børs forduftet.

Samtidig er den såkalte VIX-indeksen, en viktig indikator på frykt og svigninger i markedene, steget over 40 poeng for første gang siden mai 2010. ## 16.30 Dobbel dipp

Blant de store diskusjonene i finansmarkedene og USA i disse dager, er om landet står overfor enda en nedgangskonjunktur - eller en såkalt "double dip". Professor Nouriel Roubini ble verdenskjent som Dr. Doom da han i forkant av finanskrisen spådde noen av problemene som senere kom. Han tror nå USA .

For den som trenger en grundigere innføring i hva dobbeldipp innebærer, og også liker countrymusikk, har finanshumoristen Merle Hazard laget en .

16.20: Forverring

Klokken 16.20 var hovedindeksen på Oslo Børs ned 5 prosent. Den amerikanske Nasdaq 100-indeksen lå an til et fall på mer enn 3 prosent, mens Dow Jones-indeksen var ned 2,55 prosent.

De siste årene har det ikke vært helt uvanlig at hovedindeksen faller såpass mye. Vår egen telling viser at det har skjedd 34 ganger siden midten av nittitallet, men hyppigst i årene etter finanskrisen. Kursfallet de siste to ukene har likevel sendt Oslo Børs tilbake til nivåer vi sist så i august og september i fjor.

Og den som satte en hundrelapp i aksjene som utgjør hovedindeksen ved nyttår, ville nå hatt under 80 kroner igjen. Kursfallet siden årsskiftet er på litt mer enn 21 prosent.

16.09: To The Faithfully Departed

Noen tar kanskje sorgene på forskudd?

"It is with great regret and sadness that we announce the passing of the US stock market today".

Nekrolog for den amerikanske aksjemarkedet på finansnettstedet

16.07: Børsoppdatering

De amerikanske markedene er fortsatt ned mellom 1,9-2,5 prosent. Oslo Børs holder koken med en nedgang på 4,3 prosent.

Den amerikanske storbanken Bank of America får hard medfart i børsåpningen i USA. Rundt klokken fire . Citigroup faller 5,5 prosent - mens den britiske storbanken Royal Bank of Scotland handles ned 7,3 prosent.

Bank of America er saksøkt for 10 milliarder dollar for tjuvtriks i 2008 av finanskrisens virkelige svarteper, forsikringsselskapet AIG. AIG ble sittende med ufattelige mengder sure papirer på bok da subprime-krisen rammet for tre år siden. AIG ble, som seg hør og bør, til slutt reddet av skattebetalerne.

Det er også knyttet stor spenning til om nedgraderingen av USAs kredittverdighet skal følges opp med nedgraderinger av banker, kommuner og andre obligasjoner som er knyttet til den amerikanske statens troverdighet.

15.56 Gjett hvem som hadde AA+ i 2006?

Trippel A, eller AAA, er som kjent den beste ratingen kredittvurderingsbyrået Standard & Poor's utsteder til stater. Nivået under heter AA+. Der er USA nå. Men det er ikke alltid S&Ps egne vurderinger holder til karakteren AAA, skriver .

De stusser over at USA nå har samme kredittverdighet som våre venner på Island hadde så sent som i 2006 - rett før banksektoren på sagaøya dundret inn i lavaen. Islendingene visste likevel råd da bankene gikk overende. De lot utlendingene ta regningen. Det spørs om USA kan gjøre det samme.

15.45 Sparegris i badstuen

Fredag at oljefondet hadde ramlet under 3000 milliarder. Vel, det ramler videre. Kvart på fire viser Norges Banks egen teller at sparegrisen krymper: Saldo 2 946 milliarder kroner.

15.32 Handelen er i gang

Moroa er i gang i USA:

 • Dow Jones-indeksen åpner ned 2,14 prosent.

 • Nasdaq 100-indeksen er ned 2,87 prosent.

 • S&P 500-indeksen er ned 2,24 prosent.

Oslo Børs, hovedindeksen: Ned 4,3 prosent. (Var ned 4,8 prosent på det verste for noen minutter siden.)

15.17 Mon dieu!

Franskmennene får virkelig kjørt seg på børsen i dag. Den franske CAC40-indeksen er ned 4,6 prosent i tre-tiden, etter å ha opplevd enda kraftigere fall ned mot rundt 5 prosent.

Litt trøst får de likevel fra Standard & Poor's telefonkonferanse. Spurt om sitt syn på Frankrike, svarer byråets tungvektere at franskmennene står for et "eksempel på veldesignet finanspolitikk". Frankrike får særlig skryt for at de presset gjennom en pensjonsreform, til tross for sterke protester i gatene.

Dermed kan Frankrike, i motsetning til USA, se frem til en fallende statsgjeld fremover. Frankrike er et av landene som fortsatt har en AAA-rating hos S&P, etter at USA fredag ble nedgradert fra AAA til AA+.

15.07 Under 350

Hovedindeksen er falt under 350 poeng, og er i skrivende stund ned 4,25 prosent. Hovedindeksen har falt over 100 poeng fra toppen tidligere i år. Tar man hensyn til at gigantiske Statoil (og det ikke fullt så gigantiske Det norske) har funnet olje, og ikke faller så kraftig - er det en veldig bred nedgang. Statoil er ned 1,4 prosent.

Oppunder 30 selskaper har nå kursfall mellom 10-20 prosent, bare i dag.

15.04 Kronerulling

Italienske næringslivstopper er alt annet enn fornøyde med at landets statsobligasjoner nå blir støttekjøpt av Tyskland og ECB. De mener Italia er et rikt land, og vil gjerne hjelpe til. I en appell offentliggjort av den italienske finansavisen Milano Finanza, har 24 konsernsjefer signert et opprop for å redde italiensk økonomi.

Det skriver nyhetsbyrået .

Blant de italienske selskapene finnes blant annet dekkgiganten Pirelli, olje- og gasselskapet Eni og luksusskomakeren Tod’s.

– Dersom Italia trenger vår hjelp, så er vi her, sier de 24 sjefene.

– Nei, vi vil ikke bare stå på sidelinjen og se at på at Italia blir gjort pengelens, står det i appellen.

Renten på italienske statsobligasjoner steg til historiske høyder i slutten av forrige uke.

– Vi er et sterkt og rikt land, med et en veldig høy offentlig gjeld, men den kombinerte offentlige og private gjelden er samlet lavere enn i Storbritannia og lavere enn i Tyskland, står det i oppropet.

Dette er også signert av en rekke økonomer og fondssjefer.

De må nok grave dypt i lommen. Italias utestående gjeld er på 12 500 milliarder kroner.

14.40 Euro-uroen illustrert

Den som vil skjønne litt mer av hva som skjer i Europa om dagen, bør se på denne på nyhetsbyrået Bloombergs sider. Den viser den såkalte "spreaden" - altså gapet - mellom rentene på tyske tiårige statsobligasjoner og italienske.

Det er en dyster utvikling gjennom sommeren. Dagens inngripen fra Den europeiske sentralbanken, der den har støttekjøpt italienske statsobligasjoner, fører (som forventet) til en nedgang i rentegapet.

Husk at dette ikke er renten Italia må betale på all gjelden de har. Italia blir bare utsatt for markedets rentesyn hver gang landet selger nye statsobligasjoner / må låne mer penger. Og det må de relativt ofte.

14.25 Hør de snakker!

Ratingbyrået Standard & Poor's inviterer til telefonkonferanse om nedgraderingen av USAs kredittverdighet klokken 14.45. Her ser det ut til at alle kan logge seg på og høre de vise menn rett fra nett. Login-informasjonen står under. Telefonkonferansen er på engelsk.

Vi kan dessverre ikke love at Aftenpostens liveteam er i stand til å forklare spørsmålene våre lesere må sitte igjen med etter å ha hørt på.

Live Streaming: (Audio Only) URL: http://www.mymeetings.com, Under Participant Join, select join an event

Conference ID#: 3860070

Passcode: SANDP

... og til våre mer normalt interesserte lesere kommer vi snart med en mer forståelig kommentar om markedsuroen fra økonomiredaktør Ola Storeng.

Markedsoppdatering: Oslo Børs er i øyeblikket ned 3,33 prosent. Fremtidskontraktene i USA peker mot en nedgang på drøye to prosent, litt opp fra siste oppdatering. Børsene der åpner om en time.

14.00 Det går mot fall i USA

De amerikanske aksjemarkedene åpner om halvannen time (klokken 15.30, norsk tid) til sin første dag etter at ratingbyrået Standard & Poor's nedgraderte statens kredittverdighet fra AAA til AA+. Fremtidskontraktene på indeksene S&P 500 og Nasdaq peker mot en nedgang på rundt 2,5 prosent.

Det er ikke ventet noen sentrale nøkkeltall i ettermiddag, men krisen i eurosonen og ettervirkningene av nedgraderingen vil gjøre dagen mer enn spennende nok. Æren av å ringe i bjellen når New York-børsen åpner i dag tilfaller toppsjefen i boliglånselskapet Apollo Residental Mortgage, som nylig gikk på børs. Han kunne sikkert ønsket seg en lystigere dato for den store opplevelsen.

13.22 Stökig høst i vente

Sveriges finansminister har sett i krystallkulen. Ifølge Anders Borg går det mot en stökig (rotete) høst.

— Vi har en veldig turbulent tilstand på finansmarkedene, vi må regne med at det vil fortsette en tid. Det finnes ingen som har en knapp å trykke på, sier han til .

— Disse markedene preges jo ikke av at de fungerer spesielt bra i krisetider. De fungerer ganske ille og brutalt.

— Vi har brukt de seneste årene på å skape et økonomisk pusterom. Hvis den nåværende situasjonen munner ut i en global krise, gir det oss en støtdemper, sier den danske finansminister Claus Hjort Frederiksen i et intervju med Bloomberg.

Den norske finansministeren Sigbjørn Johnsen (Ap) møter for øvrig pressen i 15.30-tiden norsk tid.

13.15: Godt selskap

Oslo Børs er, som vanlig, blant de store taperne når det først faller rundt om i verden. Men tro ikke at hovedindeksen med en nedgang på 3,66 prosent er helt alene i elendet.

Her er noen andre markeder:

 • Paris: - 3,8 prosent

 • Frankfurt: - 2,5 prosent

 • FTSE 100 i London: - 1,9 prosent

De nordiske børsene varierer fra - 1,5 til 2 prosent i rødt.

13.08: Noen som har 6630 milliarder kroner å låne bort?

Ifølge den britiske storbanken RBS kan Den europeiske sentralbanken bli nødt til å hamstre italienske og spanske kvalitetsobligasjoner for 850 milliarder euro, cirka halvparten av landenes gjeld i dag.

Uansett hvordan EU-toppene og sentralbanken løser dette, hviler opplegget til syvende og sist på tyskernes kredittverdighet, med litt hjelp fra Frankrike og Nederland.

Vi tipper tysklands forbundskansler Angela Merkel føler seg mer og mer som . (For den utålmodige: Poenget her kommer cirka 40 sekunder ut i YouTube-klippet).

12.40: - Markedet styres av frykt

Porteføljeforvalter i Storebrand, Olav Chen, sier det er en milepæl at den europeiske sentralbanken (ECB) kjøper opp statsobligasjoner for å unngå økonomisk krise.

— Det har gått mye opp og ned på Oslo Børs i dag. I Asia stupte kursene i natt som følge av nedgraderingen i USA, men det løfter markedene at ECB støttekjøper italiensk og spansk statsgjeld.

— Spania alene har større gjeld enn Hellas, Irland og Portugal til sammen, og Italias gjeld er enda større. Samlet sett er de giganter i den europeiske økonomien, påpeker han.

Chen tror det blir mer brannslukking fremover også

— ECB må forsette så lenge det er nødvendig til økonomien stabiliserer seg igjen.

Han legger til:

- Markedet styres av frykt. Grunnen til at markedene mistet tiltroen til politikerne er fordi man ikke så at sparetiltakene i Hellas og Portugal viste nevneverdige resultater. I tillegg kommer USA som er en enda større dinosaur.

Chen mener det nesten er for spennende tider fremover. Han er egentlig på ferie, men følger hele tiden med på utviklingen.

12.31 Fallet fortsetter

Oslo Børs fortsetter utfor bakke: I 12.30-tiden er hovedindeksen ned 4,1 prosent til 350,1 poeng.

12.02 Elendig børsår

I tolvtiden er hovedindeksen ned 3,36 prosent til 352,72 poeng. Det er over 100 poeng lavere enn toppen tidligere i år - og indeksen er ned 20 prosent siden årsskiftet. Det har vært flere gode muligheter til å tape friskt med penger på Oslo Børs i år.

Taperlisten de siste seks månedene toppes av Sevan Marine, Blom, IGE Resources, Faktor Eiendom og Norske Skog. Sistnevnte har falt 77 prosent på seks måneder, mens Sevan har mistet 94 prosent av verdien.

11.21: Også døde katter spretter

Wall Street term for a small, brief recovery in the price of a declining stock.

The term is derived from the idea that "even a dead cat will bounce if it falls from a great height."

er i øyeblikket ned over 3 prosent.

Fremtidskontraktene på markedene i USA antyder en nedgang i New York på 2,4 prosent for S&P 500-indeksen og 2,7 prosent for Nasdaq i 11.20-tiden.

11.17: All hands on deck!

Bloggen er oppdatert med bilder av helgens mest fortvilte tradere.

11.08: Gudskjelov for Silvio!

Euroens skjebne avhenger av Italia - men heldigvis har landet en enestående statsminister - i alle fall om man skal tro statsministerens egen valgkampvideo: - menomale che Silvio c'e.

10.55 Hva har uroen å si for lånerenta?

Professor i samfunnsøkonomi ved NTNU Ragnar Torvik tror sentralbankene vil holde rentene lave i lang tid fremover.

— Norges bank har tidligere sagt at renten skal økes. Det tror jeg ikke vil skje, .

First Securities morgenrapport gjennomgår argumenter for og mot renteheving fra Norges Bank:

Argumenter MOT en renteheving:

1. Norges Banks forrige pengepolitiske rapport åpner for å holde renten uendret frem til fjerdekvartal

2. Betydelig uro i finansmarkedene

3. Utsiktene for amerikansk økonomi er enda dårligere enn antatt, som antyder lavere etterspørsel etter norsk eksport

4. Rentene i utlandet vil fortsatt ligge lavt, som vil føre til en veldig sterk norsk krone hvis Norges Bank hever renten

5. Prisveksten er lavere enn forventet

6. Kortsiktige lånerenter presses oppover

Argumenter FOR renteheving:

1. Sterke signaler fra rentemøtet i juni

2. BNP-veksten i Norge i andre kvartal ligger an til å bli den høyeste på fire år

3. Fortsatt boligprisvekst

4. Lave renter – som øker faren for fremtidig finansuro

5. Vi [First Securities] forventer ingen ny, global finanskrise

6. Norges Bank kan kutte renten igjen hvis den globale økonomien tar en "double-dip".

10.30: Statsgjeld 101

Da den europeiske sentralbanken (ECB) forrige uke nektet å kjøpe italiensk og spansk statsgjeld, begynte nervøse investorer å selge unna. Dermed falt kursen på disse obligasjonene (og renten investorene krevde for å holde dem steg).

At ECB nå griper inn, etter en snarlig retrett og krav om nye reformer i italia, ser ut til å få to umiddelbare og forventede konsekvenser:

1) Kursen på italiensk og spansk statsgjeld stiger, fordi ECB kommer til unnsetning.

2) Kursen på fransk og tysk gjeld faller litt fordi disse landene er i ferd med å påta seg garantiansvar for den italienske kjempegjelden.

Samtidig roer markedene seg fordi man unngår en akutt krise her og nå. Det er likevel verdt å merke seg at ECB har støttekjøpt obligasjoner fra Hellas, Portugal og Irland tidligere. Dette har ikke hindret disse obligasjonene fra å falle i verdi utover sommeren.

10.20: Opp og ned

Akkurat nå er hovedindeksen på negativ igjen.

Sjeføkonom i First Securities Harald Magnus Andreassen mener likevel ikke situasjonen er bare svart.

— Hovedindeksen går opp og ned. Men vi ser en dramatisk nedgang i italienske og spanske renter. Dette reverserer renteøkningen den siste uken. Hvis det holder , er det godt nytt. Den europeiske sentralbanken lykkes med å få kontroll på rentene ved å kjøpe statsobligasjoner.

Hva som skjer videre avhenger av om markedene får tillit til Italia og Spanias økonomi.

- Spania har ikke så høy gjeld og italia har ikke så store underskudd. De kan klare seg, men ikke dersom markedene blir veldig bekymret for da blir rentene for høye, sier Andreassen.

Han tror vi kan unngå en ny økonomisk krise.

10.14: Same shit, different wrapping

Et kjærkomment børsrally til tross: Hva har egentlig endret seg?

Michael Hewson i CMC Markets mener ifølge at dette bare er en midlertidig oppgang:

"The ECB buying debt is only a stop-gap measure...has anything changed fundamentally or technically?"

Mens Josh Raymond på City Index peker på 36 basispunkter pluss på London-indeksen er altfor lite til å hente inn igjen milliardene som gikk tapt forrige uke:

"Before we all get ahead of ourselves, we need to see the FTSE100 back above 5400. We've certainly not seen aggressive risk [yet]"

09.57: Bazooka-rally

I Italia og Spania fyker børsene i været. Spanske IBEX-35 er nå opp 2,5 %, mens italienske FTSE-MIB er opp 3%.

Børsfestlighetene kommer etter at den europeiske sentralbanken har funnet frem "bazooka"-en og begynt og kjøpe opp italienske og spanske statspapirer.

09.55: Valium fra den europeiske sentralbanken

Man ser en liten optimisme i markedene igjen. ECB får æren.

— ECBs intitiativ har fått rentene til å falle og har vært med på å få optimismen tilbake, sier Morten Kongshaug,

09.45: Bedre utsikter for Italia og Spania

Renten på italienske og spanske statsobligasjoner går ned etter at den Europeiske sentralbanken har begynt å kjøpe opp obligasjoner for å stabilisere markedene, skriver .

10-års italienske obligasjoner falt til 5,44 prosent og er nå under 6 prosentgrensen som de passerte forrige uke.

Også spanske lånekostnader faller og 10-års obligasjonene er nå 5,32 prosent.

Dette førte også til et hopp på de italienske og spanske børsene. På den spanske børsen steg hovedindeksen 3,3 prosent og i Italia gikk indeksen opp 4,1 prosent.

09.35: Beroligende

Den europeiske sentralbankens obligasjonskjøp ser ut til å berolige markedene fra start. Rentene på italienske og spanske statspapirer faller, mens tyske og franske stiger noe.

Av de nordiske børsene går alle opp, etter å først ha falt i morges.

Noen ledende nordiske indekser klokken 09.28:

 • Helsinki OMX 25: +1,5%

 • København OMX 20: +1,2 %

 • Stockholm OMX 20: +0,5 %

 • Oslo børs hovedinndeks: +0,4 %

09.20: Den franske børsen skuffer

Børsen i Paris åpner med en nedgang på 0,74, prosent. Dette er skuffende ettersom det ble spådd at hovedindeksen skulle stige i dag, skrive .

09.10: Ikke helgærnt

En prosent ned i London. Men den Europeiske sentralbanken bør eie dagen i dag, hvis ikke er det meget tøft der ute.

09.01: Faller fra start

Et minutt etter børsåpning falt Oslo børs med to prosent.

Helgens to viktigste hendelser:

— Og ECB-sjef Jean-Claude Trichet har bestemte seg for å finne frem "bazooka"-en og begynne og kjøpe italienske og spanske statspapirer.

, mens investorene flykter til gull og alpepenger.

Klokken 09.00 åpner